Belföld

Kansasi katonák kotorták ki a lomokkal teli gyulafirátóti pincét

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Szó se volt bűnesetről, a Veszprém mellett állomásozó amerikai katonák segítettek egy iskolának.

Sokan nem örülnek Veszprém környékén annak, hogy nagyobb katonai tábor épül a megyeszékhelyhez tartozó Gyulafirátót határában, ahol jó pár amerikai katona is állomásozni fog. A renomé fényesítése is biztos szerepet játszott abban, hogy a már itt állomásozó amerikai katonák egy kicsit besegítettek a helyi civileknek.

A helyi Vehir.hu portál keddi tudósítása szerint az USA hadseregének tagjai maguk jelentkeztek helyben, hogy társadalmi munkában segítenének ebben-abban. Végül egy nagy pakolásban segítettek, a gyulafirátóti Gyulaffy László Általános Iskolában a pincét rámolták ki.

Kapcsolódó
Egy erdő kiirtásából tudták meg a gyulafirátótiak, hogy honvédségi gigaberuházás készül a környéken
Az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke attól fél, hogy az új „Kis-Moszkvát” építik fel.

Régi, használaton kívüli bútorokat, eszközöket hordott ki az itt állomásozó 150 katonából 50 fő, mivel a jövőben tatarozni fogja az iskola a pincét. A fegyvertelen akcióban a szárazföldi hadsereg Bravo századénak 1-16 gyalogsági zászlóaljaiból, zömmel kansasi katonák vettek részt. Atticus Blair, a csapat vezetője elmondta a Vehirnek, hogy bárhol állomásoznak az amerikai katonák Európában, mindig igyekeznek jó kapcsolatokat kiépíteni a helyiekkel, segíteni nekik.

Barta Edva, a szülői munkaközösség vezetője tudta meg először, hogy az amerikaiak segíteni akarnak valamiben, így gyorsan sikerült összekapcsolni a szándékot az üggyel. Az iskola a Magyar Honvédséggel is jó kapcsolatokat ápol, a gyerekeket olykor katonai nyílt napokra is kiviszik.

Az biztos, hogy az amerikai katonákkal még találkozhatnak a veszprémiek a jövőben, legközelebb a jutaspusztai családi napon. Itt még egy focicsapatot is verbuváltak az amerikaiak, amivel kiállnak majd a helyi erők ellen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tartalma: Magyar zászlót tűznek ki egy amerikai SOC-R hajón a Black Swan 21 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton az MH Hadikikötőben 2021. április 20-án.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik