Belföld

Két robotprogram ügyében is nyomoznak a nemzeti konzultáció meghekkelése miatt

MTVA/Bizományosi / Róka László
MTVA/Bizományosi / Róka László

Két robotprogram után is nyomoz a rendőrség a kormány által „nemzeti konzultációnak” nevezett kampánykérdőívek online változatának meghekkelése miatt. A hvg.hu azt követően érdeklődött a rendőrségnél, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ július végén közölte, feljelentést tettek, mivel valakik „informatikai támadást indítottak a konzultáció hivatalos internetes oldala ellen”.

A lap kérdésére a rendőrség közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda két, az elmúlt időszak nemzeti konzultációit tömegesen kitöltő számítógépes program után is nyomoz.

Az „informatikai támadás”, ha volt, valójában ezeket a robotprogramokat jelentené, amelyek automatizálva, tömegesen töltötték ki a kormányzati honlapon elérhető legújabban augusztus 25-ig kitölthető online kérdőívet. Ahogy arról mi is beszámoltunk július végén, a YouTube-on bárki élő közvetítésben követhette, hogyan tölti ki a robotprogram a nemzeti konzultációt. A robot automatikusan generált nem létező neveket és e-mail címeket. Ennek a Nerbot névre elkeresztelt szoftvernek nagyjából tíz másodperc kellett ahhoz, hogy egy fiktív személy nevében kitöltse a „járvány utáni életről” szóló, többek között transzfób, melegellenes és a szokásos sorosozós kérdéseket tartalmazó konzultációs ívet.

Tavaly a „koronavírusról és a gazdaság újraindításáról” szóló konzultáció lett egy programozott, automatikus tréfamester áldozata. Akkor a robot készítőjét azonosították ugyan, és lefoglalták az eszközeit is, következménye mégsem lett az esetnek.

A kormány július végén tett feljelentése alapján a rendőrség „információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen” indított nyomozást. A hvg.hu azt is tudni szerette volna, történt-e már tanúmeghallgatás vagy gyanúsítotti kihallgatás, esetleg házkutatás, vagy lefoglaltak-e informatikai eszközöket, de a hatóság a nyomozás érdekeire hivatkozva erről nem árult el részleteket.

A feljelentésről szóló közleményben a kormány utalt a tavaly nyári „járványügyi nemzeti konzultáció” online felületének meghekkelésére is. Azt írták, hogy „a támadás ügyében azóta vádemelésre is sor került”. Ez azonban, ahogy a 444.hu kiderítette, nem igaz. Május végén a rendőrség ugyan vádemelési javaslatot tett, de ügyészség nem emelt vádat, mivel a vádemelési javaslatot nem látta jogilag alátámasztottnak.

A lap azt írja, információs rendszer vagy adat megsértéséért akár három év szabadságvesztés is kiszabható, de ehhez azonban az kell, hogy az elkövető az „információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedést” megsértse, a rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vagy a rendszerben lévő adatot jogosulatlanul törölje, megváltoztassa, illetve hozzáférhetetlenné tegye. Ezek azonban a jelek szerint nem valósultak meg a cselekményekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik