Belföld

H. Miklós három percen belül agyonlőtte a panzióst és a fiát, 35 évet kaphat

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Súlyosabb büntetést kért a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség arra a H. Miklósra, aki vadászpuskával végzett egy panzióssal és a fiával Nyíregyháza Oros városrészében két évvel ezelőtt. A 44 éves férfit életfogytiglanra ítélte a nyíregyházi Törvényszék júliusban azzal, hogy 25 év múlva bocsáthassák a legkorábban szabadon feltételesen.

A nem jogerős ítélet tényállása szerint H. Miklós felesége és a főnöke között 2019 tavaszán érzelmi kapcsolat alakult ki, amelyről később a férj is tudomást szerzett. Noha a viszony végül megszakadt, a férfiúi önérzetében sértett vádlott képtelen volt feldolgozni a házastársi hűtlenség tényét. Kapcsolata megromlott az asszonnyal, akit arra szólított fel, hogy hagyja el a családi otthont.

Másnap azonban a felesége megjelent a csábító férfi házánál, és szemére vetette családi életének megromlását. Az asszony a férfival kialakult indulatos szóváltásáról nyomban beszámolt a férjének,és elpanaszolta, hogyan viselkedett vele a korábbi szeretője.

A bosszúéhes férfi hazasietett, magához vette vadászathoz engedéllyel tartott golyós lőfegyverét, és a felesége főnöke házához hajtott. Az autóból kiszállva vállához emelte a puskát és célzottan rálőtt az udvaron tartózkodó 42 éves férfire.

Ekkor a férfi megpróbált elrejtőzni, majd berohant a házába. A vadász második lövése azonban már célba talált: a lövedék áthatolt a bejárati ajtón, és a mögötte lévő férfi hátába fúródott.

A lövések hallatán a lelőtt férfi szemközti házban tartózkodó apja az utca felé indult. A 65 éves férfi felelősségre vonta a támadót, miközben egy mobiltelefonnal felvételt próbált róla készíteni. Indulatos szóváltás kezdődött közöttük. Rövidesen azonban a férfi az udvarra kiszaladó unokájától értesült arról, hogy a fiát meglőtték. Segítségére indult a ház felé, mire a támadó felszólította: „Fordulj meg, ha meg akarsz halni!” A panziós folytatta az útját, mire H. Miklós őt is hátba lőtte. Mindkét sértett a helyszínen meghalt.

A vádhatóság  az „aljas indokból” elkövetés minősítő körülmény megállapításáért, és a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának 35 évben történő megállapítása végett fellebbezett. Az elkövető és védője a tényállás téves megállapítása miatt, gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve erős felindulásból elkövetett emberölés megállapításáért és enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint H. Miklós a feleségét és a családját ért lealacsonyító kijelentéseket torolta meg. Az önérzetében ismételten megsértett ember dühe munkált benne, amikor nyomban agyonlőtte mindkét férfit, noha a konfliktust a felesége provokálta ki és gerjesztette.

Az ilyen végletes önbíráskodás pedig teljes mértékben alkalmas az emberöléshez kapcsolódó „aljas indok” megállapítására. Ezért a feltételes szabadság legkorábbi időpontjára vonatkozó ítéleti rendelkezés számottevő súlyosítása is indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik