Belföld

A DK-s önkormányzatok a Nemzeti hitvallás helyett Bibó tízparancsolatát függesztik ki

Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy az alaptörvény elfogadása tizedik évfordulójának tiszteletére az annak bevezetőjéül szolgáló Nemzeti hitvallást helyezzék ki a közintézményekben a korábban előírt Nemzeti Együttműködési Nyilatkozata helyett.

Karácsony Gergely korábban bejelentette, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban ehelyett az 1848. március 15-én elfogadott 12 pont másolatát függesztik ki, és a szombathelyi városháza is közölte, hogy nem tesz eleget a kormányhatározatnak.

Vasárnap pedig a Demokratikus Koalíció tudatta, hogy a párt politikusai által vezetett kerületekben és településeken Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata című iránymutatását rakják ki. Bibó augusztus 7-én lett volna 110 éves, „a DK rá és szellemi örökségére emlékezve szeretné megmutatni, hogy tíz év alatt milyen távol kerültünk attól a történelmi célunktól, hogy egy szabad, európai demokrácia legyünk”, az alaptörvényt pedig szerintük nem ünnepelni vagy kitűzni kell a közintézményekben, hanem kihajítani a szemétbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik