Belföld

Magyarországon razziázott az Európai Ügyészség

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Németországban, Hollandiában, Szlovákiában, Bulgáriában és Magyarországon tartottak házkutatásokat ma reggel egy az Európai Ügyészség által irányított nyomozás keretében – vette észre a Magyar Narancs.

Európai Ügyészség közleménye azt írja: egy 14 millió eurót meghaladó értékű nemzetközi áfacsalás ügyében nyomoznak. Marcus Paintinger müncheni ügyész azt állítja, ha nem működne az új európai szervezet, akkor hónapokig tartott volna megszervezni egy ilyen akciót, így viszont hetek alatt összejött.

Az Európai Ügyészség az idén június elsején kezdte meg működését, Magyarország azonban nem csatlakozott a nemzetközi szervezethez, amelynek elsődleges célja, hogy nyomozzon és vádat emeljen az uniós költségvetés ellen elkövetett csalásokkal és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban.Az Európai Ügyészségnek 22 uniós ország a tagja: Írország, Magyarország, Lengyelország, Svédország eddig nem csatlakozott az ügyészség munkájához, de ezt bármikor megtehetik, Dánia pedig egyértelmű kívülmaradását jelezte.

Hadházy Ákos korábban 680 ezer aláírást gyűjtött össze a csatlakozás mellett. Ahogy arra korábban egy momentumos politikus felhívta a figyelmet, a Fidesz ellenzékben, a 2009-es választási kampányában még az Európai Ügyészségért verte az asztalt, később azonban leszavazták a csatlakozást. Karácsony Gergely főpolgármester legutóbbi népszavazási kezdeményezésének kérdései között szintén szerepelt volna az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdése, ám a Nemzeti Választási Bizottság a múlt héten visszadobta a népszavazási kérdéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik