Belföld

Publicus: A magyarok negyede azt sem engedné, hogy a gyereke egy meleg pár által nevelt társával barátkozzon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Népszava mutatta be a Publicus Intézet június végén, majdnem 1500 fős reprezentatív mintán végzett telefonos és online kutatásának eredményeit, miszerint az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárti válaszadóknak mindössze 13-15 százaléka tartja természetesnek, az ellenzékieknek viszont a 68-70 százaléka.  A leszbikus kapcsolat minimálisan elfogadottabb, de a tolerancia egyre csökken, ahogy a távoli ismerősöktől a közvetlen családtagok felé közelítünk. Szomszédként vagy munkatársként minden szocialista és momentumos szavazó elfogadna egy meleg párt, de a jobbikosok a kormánypárti szavazóknál is kisebb arányban tudják ezt elképzelni. Az elutasítás egy családtag esetében már majdnem 40 százalékos a Jobbik szavazói körében, általában pedig a férfiak, a szakmunkások, a 30-44 év közöttiek a legkevésbé elfogadók, teszi hozzá a lap.

A magyar társadalom 77 százaléka támogatja, hogy a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, a házasságkötést és az örökbefogadást a válaszadók 62 százaléka fogadja el. A fideszesek 42, a jobbikosok 35 százaléka nem ért egyet a regisztrált élettársi kapcsolat engedélyezésével, a fideszesek 78 százaléka a házasságkötésükkel (a jobbikosoknál ez a mutató 43 százalék), 80 százalékuk pedig azzal, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe (a jobbikosoknál ez 44 százalék).

A Népszava hozzáteszi:

miközben a válaszadók nagy többsége szerint fontos, hogy az emberek megtanulják elfogadni a homoszexualitást, majdnem negyedük még azt sem engedné meg, hogy a gyereke egy meleg pár által nevelt társával barátkozzon.

A közvélemény nagyobb része úgy gondolja, a kormány azért tolta el a homoszexualitás elutasítása felé az eredetileg pedofilellenesnek indult törvénymódosítást, hogy megossza az ellenzéket. Ez annyiban sikeresnek látszik, hogy a másságot a kormánypártoknál is erősebben elutasító Jobbik megítélése a többi ellenzéki párt szavazói körében sokat romlott, írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik