Belföld

A Balatonba fulladt egy testvérpár Alsóbélatelepen

Egy háromgyermekes család két gyermekét keresték a vízimentők, egyiküket korábban egy segítő találta meg, próbáltak az életéért küzdeni, de nem tudták megmenteni. A másik gyereket holtan találták meg a vízben – mondta el az ATV Heti Napló című műsorában Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Hozzátette: tudomásuk szerint a gyerekek úszástudása nem volt megfelelő ahhoz, hogy mély vízbe menjenek. A két tizenéves fiú felfújható matracokról esett a Balatonba, amíg a szüleik és a harmadik testvérük a parton voltak. Egyelőre nem világos, hogy pontosan hogy kerültek a mély vízbe.

A két, vízen úszó gazdátlan matracra egy SUP deszkás fürdőző lett figyelmes, aki megtalálta az éppen elmerülő fiatalabbik fiút a vízben, akit ki is vitt a partra. A mentők megkezdték a gyerek ellátását és mentőhelikopter is elindult érte, de már nem tudták megmenteni. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata négy, szonárral felszerelt hajóval kereste a testvért, akinek testét végül búvár hozta fel.

Bagyó Sándor kiemelte: a Balaton déli partján a lassan mélyülő víz hamis biztonságérzetet kelthet a fürdőzőkben. Az északi parton megszokták, hogy vigyázni kell a mélyülő vízzel. Szerinte fontos lenne a kijelölt fürdőhelyeken a marásvonalat bójákkal jelezni. Fontos a helyismeret is, illetve az, hogy aki nem tud jól úszni, vegyen fel mentőmellényt, vagy úszást segítő eszközt. Kiemelte: felhevült testtel ne menjünk hirtelen a hűvös vízbe, mert a szervezetet sokkhatás érheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik