Belföld

A magyarok 2 százaléka tartja kizártnak, hogy a kormány lehallgattatná bírálóit

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Gulyás Gergellyel ellentétben a többség úgy véli, több hisztériakeltésnél a Pegasus-botrány.

A magyarok csaknem kétharmada hallott a Pegasus-botrányról, az ügyet a megkérdezettek több mint fele nagyon súlyosnak értékeli – derül ki az Opinio Euronews megbízásából készített közvélemény-kutatásából, amelyet 990 fős mintán, mobiltelefonos applikációval végeztek.

A 16-59 éves okostelefonnal rendelkezők körében nemre, korra, végzettségre, településtípusra reprezentatív felmérés szerint a Pegasus-ügyet tíz százalék tartotta jelentéktelennek. A fővárosiak 91, a falvakban élők 77 százaléka tartja súlyosnak a lehallgatásokat, amelyek – több mint 70 százalék szerint – hátrányosan hatottak a megfigyeltek életére. 5 százalék vélte úgy, hogy ennek nem is volt semmilyen következménye.

A túlnyomó többség elképzelhetőnek tartja, 41 százalék  biztosra veszi, hogy a kormányzat áll a megfigyelések mögött. Ezt a lehetőséget csak a válaszadók 2 százaléka zárta ki.

 Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón álbotránynak nevezte a Pegasus-ügyet.

Kapcsolódó
Sosem tudjuk meg a kormánytól, hogy megvették-e a Pegasust
Gulyás szerint a Pegasus-ügy nincsen. Év végén vagy jövő év elején lesz a népszavazás.

Főleg az 50 év feletti diplomások (akik gyerekként éltek a rendszerváltás előtt) gondolják úgy, hogy az Orbán-kormány áll a megfigyelés mögött. Ebben a fiatalok kevésbé hisznek (a 15-19 év köztiek 24 százaléka), viszont ők gondolják leginkább, hogy a lehallgatottak életére, munkájára a megfigyelés károsan hatott.

Kétszer annyian tartották elképzelhetőnek, hogy az ügynek politikai következményei lesznek, mint ahányan nem. 14 százalék szerint a jövő évi választásokon a Fidesz profitál ebből is, kétszer ennyien gondolták úgy, hogy az ellenzék. 36 százaléka nem tudta megítélni ezt a hatást, 22 százalék pedig úgy gondolta, ennek a botránynak sem lesz hatása a választások eredményére.

Kapcsolódó
„Ezt is megússza Orbán, úgy, ahogy a többit” – ezt mondták az emberek a lehallgatási ügyről
Az év eddigi legnagyobb politikai botrányáról, a kémszoftveres lehallgatási ügyről kérdeztük a járókelőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik