Belföld

Az osztrák kutatók szerint Paksnál reális esély van egy pusztító földrengésre, ezért nem alkalmas atomerőmű telepítésére

Az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők az MVM Paks II. Zrt. által a paksi bővítés előkészítése során készült földtani kutatás adatait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. atomerőmű telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére, írja az Átlátszó. 

Dr. Kurt Deckerrel, a bécsi egyetem geológusa azt mondta a lapnak, hogy lényeges különbségeket találtak a földtani kutatási jelentés és az abból készült telephelybiztonsági jelentés között. A törésvonal szerinte jelenleg is aktív és kapabilis, így reális esély van egy pusztító földrengésre Paksnál.

Az, hogy Paks törésvonalon fekszik, 2017-ben derült ki, de akkor azt mondták, nem kapabilis a törésvonal. A Földtani Zárójelentésből 20-30 súlyos földrengésről találtak bizonyítékot, amelyek mindegyike dokumentáltan az elmúlt 30 ezer évben történt a paksi régióban. Ez földtani értelemben nagyon nagy földrengéssűrűség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik