Belföld

„Nem volt más választása a kormánynak, de reméljük, hogy nem kínait akarnak az emberekbe újra belefecskendezni”

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Abszolút sikerként értékeli a harmadik oltás lehetőségét Englohner Beáta, annak a Facebook-csoportnak a vezetője, amely az antitesttel nem rendelkező, kínai vakcinával oltottakat karolta fel.

Szóhoz sem jutok, abszolút siker, bár még a részleteket nem tudjuk, de reméljük, hogy nem kínait akarnak az emberekbe újra belefecskendezni

– adott gyorsértékelést a 24.hu-nak Englohner Beáta nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a Kossuth rádióban bejelentette: lehetővé válik a harmadik oltás azok számára, akik ezt kérik.

Nemcsak reménykedtek benne, hanem ehhez hasonló döntésre is számítottak Beátáék, mert szerinte akkora volt a nyomás, hogy más döntés nem is születhetett volna.

Rengeteg virológus, szakember állt mellénk, és a sajtó is sokat segített. Nem volt más választása a kormánynak

– fogalmazott Beáta, aki azon meglepődött, hogy a második oltás után 4 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy valaki igényelhesse a harmadik oltást, ők hosszabb időre számítottak.

Englohner Beáta annak a május elején alakult Facebook-csoportnak a szervezője és vezetője, amely a Sinopharmmal oltottak és antitesttel nem rendelkezőket fogja össze.

Kapcsolódó
Mintha be sem lennének oltva – petíciót indítottak azok, akik kínai vakcinát kaptak, de nincs ellenanyaguk
Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének. Facebook-csoportot szerveztek, Orbán Viktort és Müller Cecíliát is megkeresték, akciójukat pedig virológusok is támogatják.

A jelenleg közel hétezer tagot számláló csoportba folyamatosan töltötték fel a negatív vizsgálati eredményüket, Beátáék pedig döntéshozókat és szakembereket bombáztak két követelésükkel: a kínai vakcinával oltottak számára az állam biztosítson ingyenes antitestvizsgálatot, akinek pedig az negatív, kaphasson booster-oltást.

Számos virológus és immunológus támogatta a csoport ügyét, Karácsony Gergely főpolgármester is fogadta őket, közben pedig sokan, akik nem akarták kivárni a kormány döntését, Romániába mentek harmadik vakcináért.

Kapcsolódó
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott, aggódó magyarok
Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.

Beáta most azt mondja, a csoportban nagy az öröm, nemrég egy idős nő írt neki, aki rokkant fiát ápolja, és rettenetesen boldog a bejelentéstől.

Szerinte a bejelentés után megrohamozzák a laborokat azok, akik eddig azért nem csináltattak antitestvizsgálatot, mert attól tartottak, ha az negatív, nem tehetnek semmit. Most viszont már igen: augusztus 1-jétől felkereshetik a háziorvosukat, és kérhetnek harmadik oltást.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz ezután a csoporttal, Beáta azt mondta: keresnek valami más témát.

Együtt fogunk maradni, mert nagyon lelkes csapat kovácsolódott össze, és rengeteg olyan civil ügy van, amit fel lehetne karolni.

A Facebook-csoport egyelőre megmarad, hogy a tagok megoszthassák a harmadik oltással kapcsolatos tapasztalataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik