Belföld koronavírus

Karácsony: Ingyenes országos ellenanyagszűrést és harmadik oltást követelünk

AFP
AFP

„Sorosgyurcsány – ennyi mondanivalója van a kormánynak arról, hogy több százezer honfitársunk lehet veszélyben a kormány felelőtlensége miatt. Ingyenes országos ellenanyagszűrést és harmadik oltást követelünk!” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Közölte: a fővárosi ingyenes ellenanyag-szűrés első tapasztalatai megerősítették azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek alapján kijelenthető, hogy több százezren lehetnek olyan idősek, akik bár megkapták a kínai vakcinát, az mégsem eredményezett nekik kellő védettséget. Ennek az adatnak szerinte a kormány hosszú ideje a birtokában van, mégsem cselekszik, „az emberek védelme helyett továbbra is az ostoba politikai propagandát tolja. Nincs már erre idő!”

Kapcsolódó
Megjöttek a fővárosi antitestvizsgálat első eredményei: a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedének nincs antitestes védettsége
A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.

„A járvány negyedik hullámának megelőzését azonnal el kell kezdeni. Megvédeni elsőként a leginkább veszélyeztetett időseket kell, közülük is azokat, akik esetében a kínai oltás hamis biztonságérzetet eredményezhet. Különös tekintettel arra, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint Magyarország az idősek oltásában nem jól, hanem inkább rosszul áll.

Még a kínai vakcinával együtt is Magyarország Európában a 80 évnél idősebbek oltását tekintve a 17., a 70-79 éves korosztályban a 14., a 60-69 éves korosztályban is csak a 16.

– figyelmeztet Karácsony, aki szerint a kormánynak mindezek miatt azonnal meg kell hoznia két döntést:

1. Országos, átfogó, ingyenes ellenanyag-szűrést kell biztosítani mindenkinek, aki ezt igényli, különösen a kínai vakcinával beoltott 60 évnél idősebb honfitársainknak. 2. Intézkedni a 3. oltás beadásáról, elsőként azoknak, akiknél a kínai oltás nem eredményezett védettséget. Emellett azonnal folytatni kell a lényegében leállt oltási programot.

A főpolgármester biztosította a kormányt, hogy mindehhez a Fővárosi Önkormányzat – és alighanem az ország összes önkormányzata – kész és képes minden segítséget megadni.

Kapcsolódó
Itt vannak a Semmelweis Egyetem ellenanyagszint-vizsgálatának eredményei
Olyanokat vizsgáltak, akiknek korábban negatív lett az antitesttesztje.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik