Belföld

Jogerősen 14 és fél év fegyházat kapott a galgagutai rablógyilkos

police.hu
police.hu

Tizennégy és fél év fegyházra ítélte a Balassagyarmati Törvényszék azt a nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolt 45 éves galgagutai férfit, aki megölte a 89 éves szomszédját azért, hogy megszerezze az otthonában tartott pénzt.

Az anyagi gondokkal küzdő italozó férfi alkalmi munkákból, valamint az ismerősöktől kapott kölcsönökből élt. Ezért elhatározta, hogy pénzt szerez az egyedül élő idős asszonytól.

Tavaly áprilisban ittasan, a lakóházak mögött a kertek felől a kerítésen átmászva jutott be a 89 éves nő udvarába, majd a teraszon a neki háttal ülő idős nő mögé lépve többször fejen ütötte egy 45 cm hosszú seprűnyéllel. A vérző fejét letakarta egy konyharuhával, majd kutatni kezdett a házban, de csak 12 ezer forintot talált.

Az idős nő a bántalmazás következtében könnyebb fejsérüléseket szenvedett, halálát a támadás során elszenvedett súlyos pszichés terhelés miatti heveny szívmegállás okozta.

A férfi otthonában elégette a gyilkos fegyvert, majd visszament a már halott nő házába és tovább kutatott, míg az egyik szekrényben egy nejlon zacskóban összesen 1 millió 320 ezer forintot talált.

A zsákmányolt pénzből egy balassagyarmati boltban közel 40 ezer forint értékben vásárolt édességet, élelmiszert, whiskyt és sört, emellett mintegy 46 ezret adományozott egy egyházközösségnek, valamint szomszédjának is felajánlott 200 ezer forintot, aki ezt nem fogadta el.

A férfi már az előkészítő ülésen beismerte a tettét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült több, mint hatmilliós bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik