Belföld

Gulyás Gergely szerint Karácsony bocsánatkéréssel tartozik az ellenanyag-vizsgálatért

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint politikai okból kelt alaptalan félelmet a főpolgármester azokban a magyarokban, akiket kínai vakcinával oltottak be. Gulyás Gergely ezért bocsánatkérést vár Karácsony Gergelytől, írja az MTI a miniszter Facebook-oldala alapján.

A Semmelweis Egyetem kutatása leleplezte, hogy Karácsony Gergely hetek óta politikai célból kelt minden alap nélkül félelmet azokban a magyar emberekben, akiket a koronavírus elleni kínai vakcinával oltottak be – közölte a miniszter Facebook-oldalán szerdán.

A Semmelweis Egyetem kutatása egyértelműen igazolja, hogy a Magyarországon engedélyezett valamennyi vakcina, így a Sinopharm oltóanyaga is 96 százaléknál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen – írta.

A kutatás egyébként valójában azt írta, hogy a Sinopharm oltóanyagánál fordul elő legtöbbször, hogy hatvan év felettieknél nem alakul ki megfelelő ellenanyagszint, körülbelül ötödüknél mértek negatív ellenanyagszintet.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden azt közölte, hogy ingyenes antitestszint-vizsgálatának első eredményei szerint a Sinopharm-vakcinával oltott 60 év felettiek mintegy 24 százalékánál nem találtak elegendő antitestet. Budapest vezetése emiatt felszólította a kormányt, hogy indítson ingyenes országos szűrést, és biztosítsa a harmadik oltást azoknak, akiknél nem alakult ki a védettség a megkapott vakcina ellenére sem.
Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy Karácsony Gergelynek semmi nem drága a Gyurcsány Ferenc kegyeiért folyó harcban.

A főpolgármester hazugságai lelepleződtek – jelentette ki, bár nem tudni, mire vonatkozott itt a hazugság.

Mostanra egyértelműen kiderült: a főváros által alkalmazott vizsgálat csak az emberek becsapására alkalmas, a védettség felmérésére nem. A Semmelweis Egyetem kutatása igazolja, hogy a Karácsony Gergely által a védettség hiányával megtévesztett emberek 88 százaléka is védett

– közölte Gulyás annak ellenére, hogy a két vizsgálat nagyon hasonló eredményeket mutatott, de egyikről sem állították, hogy reprezentatív lenne, hiszen ilyet elvileg a kormány csinál. Ennek a kutatásnak még nem hozták nyilvánosságra az eredményét.

Karácsony nem érti Gulyás nyilatkozatát

Szerda kora este a főpolgármester a Facebookon reagált a miniszter kijelentéseire. Karácsony Gergely azt írta, hogy az idősek egészsége fontosabb annál, mint hogy politikai csatározás áldozata legyen, ezért nem is érti Gulyás nyilatkozatát. Mint írta, a Fővárosi Önkormányzat és a Semmelweis Egyetem programjai hasonló, ezres nagyságrendben értek el idős embereket, de egyik vizsgálat sem volt reprezentatív.

A két vizsgálat ugyan eltérő teszttípust használt, de mindkettő a legjobb gyártóknak a kutatások szerint legmagasabbra értékelt terméke. A tesztelés lényegi eredménye nagyon hasonló: az elérhető öt oltástípus közül négy vakcina esetében alig találni olyan beoltott hatvan év felettit, akinek ne lenne megfelelő az antitestszintje. A kínai Sinopharmmal oltott 60 év fölöttiek esetében ugyanakkor ehhez képest mindkét kutatásban kiugró azoknak az aránya, akiknél nem volt megfelelő az ellenanyagszintje.

Karácsony hozzátette: ugyan az arány a fővárosi tesztelésen 24 százalék volt, az egyeteminél pedig 18, de ez nem érdemi különbség. A főpolgármester megjegyezte, hogy a kormánynak „az öblös gyurcsányozás helyett végre lépnie kellene, mert az idős magyar polgárok élete nem múlhat politikai játszmákon”, ezért haladéktalanul ingyenes ellenanyag-szűrést kell szervezni és be kell adni a harmadik oltást a védettséggel nem rendelkezőknek.

Kapcsolódó
Ezért nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az oltás utáni ellenanyagtesztekből
A Semmelweis Egyetem nagyon helyesen hangsúlyozza, hogy a vakcinák hatásosságát egyedül klinikai teljesítményük méri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik