Belföld

Három Orbán-buktató témát javasol Kéri László az ellenzéknek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szerinte az alkukkal beszűkült az ellenzéki pártok mozgástere, de még van esélyük, ha a személyi kérdések helyett a választóknak fontos ügyeket vesznek elő.

Kéri László szerint jövőre a Fideszt csak akkor lehet megverni, ha a 106-ból minimum 55, de inkább 60 egyéni körzetben az ellenzék győz. A Klubrádióban a politológus azt mondta: a listás helyekben nem számít nagy különbségre, mégis kevesebbet hallunk az egyéni  körzetekről, mint a miniszterelnök-jelöltekről, a személyi ügyekről.

Az előválasztást jó ötletnek tartja, de szerinte a pártok hibáznak, amikor a versenyből a helyben erős civileket kihagyják. Így nagyon elitalku íze van. Ez elveheti az ellenzéki szavazók kedvét, ráadásul a civilek ott vannak, ahol sohasem lesznek a pártok, amelyek most is túlbecsülik saját vezérkaraik fontosságukat.

Ha valaki évekig ül a Parlamentben, attól még nem lesz alkalmas kormányzati munkára. Szerinte le kellett volna csapni a pandémia idején felbukkanó, a saját ágazatukért harcoló kiváló szakemberekre.

Ugyanakkor a Fidesz is akkora hibákat követett el, hogy Kéri László még nem temetné előre az ellenzék győzelmi esélyeit Úgy véli, a választásoki három témával kellene kiemelten foglalkozni.

Az egyik az infláció.  Azt a kormány próbálja letagadni, nem is veszi elég komolyan, az ellenzéknek arra rá kellene tapadnia.

A második a járványkezelés. A kormány se a második, se a harmadik hullámra nem készült fel, késve, rosszul reagált, nem valószínű, hogy a negyedikre jobban felkészülne.

A harmadik a korrupció. Olyan helyi ügyekről kell beszélni, amelyek érthetők az egyes körzetekben, az ott lakóknak kell elmondani a fideszes képviselők eseteit.

Kéri László hasznosnak tartaná azt is, ha az elemzőmunka a pártoknál is visszaköszönne. Jelenleg értelmiségiek és csoportjaik írják a színvonalas programjaikat, de ezeket nem dolgozzák össze, nem egyszerűsítik le olyan üzenetekké, amiket a választó is megért. Arról, hogy a Fidesz ezt milyen mesterien teszi előzőleg a hvg360-nak Török Gábor beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik