Belföld

Negyedmillióra büntette a kormányhivatal a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv forgalmazóját

Micsoda család!
Micsoda család!

250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című, szivárványcsaládokról szóló mesekönyv forgalmazóját a Pest Megyei Kormányhivatal – jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott kedd este a Hír TV-ben.

Indoklása szerint a forgalmazó megtévesztette a vásárlókat azzal, hogy  a könyv a boltokban a klasszikus mesék, valamint a Benedek Elek-könyvek között helyezkedett el, miközben nem tüntette fel, hogy a mesekönyv tartalma nem szokványos, mert a „normálistól eltérő” családmodellt jelenít meg. Tarnai szerint a kiadvány emiatt a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközik. „Manapság, amikor nyomulás van abba az irányba, hogy az alaptörvényben rögzített gyermekvédelmi jogokat támadják és alternatívákkal támadják az embereket, amelyek jogszabályokba ütköznek, akkor nem elég pusztán a figyelmeztetés, hanem bírságot kell kiszabni” – tette hozzá.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány a Facebookon reagált a büntetésre. Mint többek között írták, a szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok, a mesekönyv pedig egyszerű, mindennapos történéseket mutat be, a szülők szexualitása nem is téma benne; ugyanakkor nem kötelező olvasmány, mindenki szabadon eldöntheti, hogy megvásárolja-e vagy sem.

Nagyon sok családnak jelentett nagyon sokat, hogy van egy olyan mesekönyv, ami róluk szól. Szerintünk egyetlen kisgyerektől sem szabad elvenni azt az örömöt, amit ezek a mesék okoznak, és egyetlen szülőtől sem azt a meghatottságot, hogy a sok bántás közepette, ami őket éri, születnek ilyen, nekik szóló kiadványok.” (…) Fontos lenne, hogy egy család hétköznapjait bemutató mesekönyvért ne járjon 250 ezer forintos büntetés. Fontos lenne, hogy a kormány ne hagyjon magára 100 ezer gyereket, akik az iskolai ismeretterjesztő órák betiltása miatt segítség nélkül maradnak, éppen amikor a legnagyobb szükségük lenne rá. Fontos lenne, hogy a magyar kormány azon dolgozzon, hogy minden gyerek családban tudjon felnőni, ne pedig azon, hogy az egyedülállókat és a meleg párokat kizárja örökbefogadásból, ezzel sok száz gyereket fosztva meg a család lehetőségétől.

A teljes posztot itt lehet elolvasni, a kormánymegbízott érvelését pedig itt lehet meghallgatni.

Kapcsolódó
Szivárványcsaládokról szóló gyerekkönyv jelent meg itthon
A kétanyás, illetve kétapás történeteket tartalmazó kötet elsősorban azoknak a gyerekeknek hiánypótló, akik maguk is ilyen családokban élnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik