Belföld

Orbán elment egy újságoshoz, hogy vegyen az őt gyalázó lapokból, és meglepődött

Orbán Viktor saját főszereplésével egy kisjátékfilmszerű videóban vitte tovább a kormánykritikus lapok témáját, miután a napokban felkerült a sajtószabadság ellenségeinek feketelistájára.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam- vagy kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen. A listán Orbán volt az egyetlen európai uniós vezető. A miniszterelnököt már májusban, egy londoni sajtótájékoztatón is kérdezték a magyar sajtószabadság helyzetéről, amire akkor azt válaszolta, minden rendben van, mert ha valaki odamegy egy újságoshoz, és a magyar kormányt támadó lapokat kér, legalább egy tucatot kap majd a kezébe.

Orbán Viktor most a Facebook-oldalára kitett videóban eljátszotta a képzeletbeli polgárt, aki kormánykritikus lapot kíván vásárolni magának. De ehhez valójában nem vetkőzött ki miniszterelnöki mivoltából, olyan lapokat kért, ahol őt és a kormányt szokták „gyalázni”.

Az újságos a Hócipő című szatirikus lappal kezdte a felsorolást, majd a 168 órát, a HVG-t és a „kedvencét”, a Népszavát ajánlotta neki. Orbán magától vette le a standról a Magyar Narancsot, és az ÉS-re is rákérdezett.

Nyomorúságos állapotban van a sajtószabadság, csak ennyi helyen gyaláznak

– állapította meg a vékony csomaggal a kezében Orbán, aki közben azon is poénkodott az újságossal, hogy keveset visznek ezekből a lapokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik