A Fidesz perselyéből 650 milliót szívott el a járvány, a Momentum rálépett a tagdíjgázra, a Mi Hazánk mögül eltűnt a rejtélyes donor

A koronavírus első éve a Fideszt érintette a legérzékenyebben a pártok közül, sokkal kevesebb adományt kapott, mint egy évvel korábban, az ellenzéki formációkat viszont nem viselte meg a járvány, sőt pénzügyi előnyt tudtak kovácsolni a 2019-es önkormányzati választás sikereiből – ez derül ki pénzügyi beszámolóikból, amelyeket a 24.hu áttekintett, elsősorban az adományokra és a tagdíjakra fókuszálva. Aggódni persze a kormánypártért sem kell: a Fidesz-frakciótól ötmilliárd forint érkezett a pártkasszába, amit feltehetően már a következő kampányra tartalékolnak. A Mi Hazánk mögül közben eltűnt a fő támogató.

Adományok és adományozók

A 2020-as beszámolók alapján a Fidesz csupán a harmadik legtöbb adományt tudta összeszedni a pártok közül. 2019-ben még 734 millió forint adományt gyűjtött be a nagyobbik kormánypárt, ez tavaly 81,6 millióra olvadt.

Az MSZP az előző évinél 34 millió forinttal kevesebbet, de így is 122,9 millió forint adományt kapott. A DK 112,6 millió forintot gyűjtött, tehát mindketten megelőzik az adományozott összeget tekintve a Fideszt. A DK ráadásul 2019-hez képest több mint 50 millió forinttal erősített. A többi párt közül a Momentum csaknem 50 millió forint adományt tud felmutatni, az LMP 20, a Párbeszéd 18, a Jobbik 9, a KDNP 7,9 millió forintot kalapozott össze, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 4,5 milliót. A Jobbik alulteljesítése azért is feltűnő, mert egy évvel korábban még 60 millió forint körüli adományról számolt be.

A pártok beszámolóiból az is kiderül, hogy adományokban a DK-t leszámítva 2019-hez képest mindegyikük rosszabbul teljesített, miközben a Demokratikus Koalíció az előrelépést úgy tette meg, hogy már nem Gyurcsány Ferenc pártelnök a legnagyobb támogató, hanem a szűk hárommillió forintot befizető Rónai Sándor európai parlamenti képviselő. Gyurcsány 2018-ban még 8,8, 2019-ben aztán 7 millió forintot adott pártjának, tavaly viszont már csak 1,7 milliót, míg felesége, Dobrev Klára EP-alelnök 2,5-öt.

Kapcsolódó
Gyurcsány 7 milliót adományozott pártjának
A legtöbb adományt az ellenzéki pártok közül az MSZP kapta, jól teljesített a Momentum is.

2020-ban a legnagyobb összegeket amúgy is politikusok adományozták a pártoknak, noha 2019-ben még egy titokzatos civil volt a magyar politika legnagyobb adományozója, és a Momentum is maga mögött tudhatott egy 6, egy 5 és egy közel 4 millió forintot a pártra áldozó civil donort.

Eltűnt a titokzatos pénzember a Mi Hazánk mögül

Nem véletlenül foglalkoztunk tavaly külön cikkben a Mi Hazánk pénzügyeivel. A 2018-ban alapított radikális jobboldali párt a 2019. évi bevallása alapján hirtelen nemcsak a legtöbb tagdíjat szedte be a Fidesz mögött (38 millió forintot), de feltűnt náluk egy Zámbori Zsolt nevű férfi is, aki 9 millió forintot adott Toroczkai Lászlóéknak, ezzel ő lett a magyar politika legnagyobb donorja abban az évben. Róla nem tudtuk kideríteni, hogy ki lehet, pedig beszéltünk az összes olyan Zámbori Zsolttal, aki a közösségi oldalakon, a telefonkönyvben, esetleg más nyilvános adatbázisban elérhető, ám egyikük sem adományozott ennyi pénzt a Mi Hazánknak. Kérdeztük a pártot is, hogy kicsoda Zámbori, de nem kaptunk érdemi választ, sőt beszéltünk olyanokkal is, akik már távoztak a pártból, és ők sem hallottak róla.

 

Zámbori kiléte azért is érdekes, mert a 2019-es EP-választás előtt a Mi Hazánk váratlanul profi kampányteljesítményt nyújtott, ennek becsült költsége több tízmillió forint lehetett. Adódott a kérdés, hogy egy frissen alapított kis párt állami támogatás nélkül hogyan engedhette meg mindezt? A 2019-es beszámolóból kiderült, hogy komoly tagdíjbevételből és a 20 millió forintnál is nagyobb adományösszegből, csakhogy utóbbiaknál – hiába kötelező megnevezni az 500 ezer forintnál többet befizetőket – nem sikerült azonosítani, hogy kiktől érkeztek. (A rejtélyes Zámbori mellett egy bizonyos Szabó György 4,2 millió forinttal segítette a szélsőjobboldali pártot, de a gyakori neve miatt őt esélyünk sem volt megtalálni.)

 

Emlékeztetőül: adományokból és tagdíjból 2019-ben a Mi Hazánknak összesen közel 65 millió forintja keletkezett, míg a friss, 2020-ra vonatkozó kimutatásból már az derül ki, hogy olyasmi történt a Mi Hazánknál, ami máshol nem: mind az adományok összege, mind a tagdíjbevétel radikálisan csökkent. Az előbbi 8 millió forintra (26-ról), az utóbbi még látványosabban, 38 millióról 1,96 millióra. Azaz tagdíjból csak az előző évi összeg 5 százalékát tudta beszedni a Toroczkai-párt, és Dúró Dóra elnökhelyettes az egyetlen, aki félmillió forintnál többet fizetett be a pártnak. Érdeklődésünkre, hogy mi ennek az oka, azt válaszolták: a koronavírus-járvány alatt felfüggesztették a tagdíjat „a magyar emberek” anyagi helyzetére tekintettel. Ugyanakkor a járvány és az azt övező valóban kedvezőtlen gazdasági környezet a többi párt tagdíjbevételére nem volt olyan negatív hatással, mint amennyire látszólag megütötte a kétezer tagot számláló Mi Hazánkot.

Lendített az ellenzéken a 2019-es ősz

Nem meglepő, hogy a tagdíjbevételt tekintve továbbra is a messze legtöbb tagot számláló Fidesz vezet 193 millió forinttal, az ellenzéki oldalon ugyanakkor akad egy szembetűnő változás:

a Momentum a tavalyi 23 millió forintról 73 millióra, azaz a háromszorosára tornázta fel a tagdíjból származó összeget.

Komolyabb előrelépést mutatott be a Jobbik is, amely 2018-ban és 2019-ben mindössze 1-1 millió forint tagdíjat szedett be, tavaly viszont már 29,5 milliót. A DK bevétele ezen a soron 21,8 millióról hízott 27,8 millióra, a Párbeszédé pedig 2,6 millióról 4,9 millióra. A szocialistáknál viszont 18,6 millió helyett már csak 16,4 millió forint folyt be tagdíjból.

Míg az adományok változásáról nehezebb általánosságokat megfogalmazni, a tagdíjaknál elvileg lehetne arra következtetni, hogy egy párt tagsága nőtt vagy csökkent, esetleg a tagdíj összege változott csak. A Momentumnál például az derült, hogy nem feltétlenül a létszám bővül, inkább a párt politikusai hizlalják ezt a bevételi forrást, az önkormányzati választáson megszerzett pozícióiknak köszönhetően.

A Momentum tagsága bár folyamatosan nő, a tagdíjbevétel emelkedésének nem ez a legfőbb oka, hiszen a tagdíj évek óta havi ezer forint. „Ami a jelentős különbséget okozza a két év között, az az, hogy 2019 óta számos, politikai pozíciót betöltő tagunk van, akik a tiszteletdíjuk egy részét a párt működésére fordítják” – írta a Momentum kérdésünkre. Hozzátették:

a politikai pozíciót betöltők a tiszteletdíjuk 10 százalékát tagdíj-kiegészítésként visszautalják a pártnak azért, hogy minél működőképesebbek legyünk, és minél hatékonyabban tudjunk dolgozni egy új Magyarországért. A drasztikus tagdíjbevétel-növekedés leginkább ennek tudható be.

Hasonló okokról számolt be a DK gyarapodását illetően Sebián-Petrovszki László pártigazgató a 24.-hu-nak:

2019 őszén több mint ötszáz polgármestere, alpolgármestere, önkormányzati képviselője és más választott önkormányzati tisztségviselője lett a DK-nak. Ez több, mint kétszer annyi, mint a korábbiakban volt, ők pedig valamennyien rendszeresen támogatást adnak a pártnak. Másrészt a Demokratikus Koalíció 2019 májusában, az EP-választáson is nagy sikerrel szerepelt, négy képviselőnk is bejutott, így ők is további összegekkel tudják támogatni a DK-t.

És valóban mind a három EP-képviselő 2,5 millió forintot fizetett be, Rónai Sándor pedig 3 milliót.

A tagdíjról konkrétumok nélkül azt mondta a pártigazgató: „a növekedése szintén a DK választási sikereinek köszönhető. A párt tagsága támogatói és szimpatizánsi köre is jelentősen nőtt, ők szintén rendszeresen támogatják a pártot.”

Brutális erőfölény a Fidesznél

Az alábbi ábrát a pártok bevételei és kiadásai alapján készítettük, és mint látható, ezúttal nem találtunk veszteséges mérleget, a legtöbb párt szűk nyereséggel zárt tavaly. Ennek az is az oka, hogy 2019-ben volt két választás (így két költséges kampány) is, 2020-ban viszont egy sem. Másfelől a pártfinanszírozási szabályokon úgy változtattak, hogy a frakcióknak jutó állami támogatást a párt működésére is fel lehet használni, a Fidesz így például 5 milliárd forintot irányított át a képviselőcsoporttól a párthoz, és láthatóan már a következő választásra tartalékol.

És bár ez a szabály az ellenzéki pártkasszák pluszban tartását is segítette (az MSZP 70, a Jobbik 135, a Párbeszéd 144, a DK pedig 217 millió forinttal gyarapodott általa), a fő kedvezményezettje a 2018-as választási eredmény alapján járó állami támogatásnak köszönhetően mégis a Fidesz.