Belföld

Gyurcsány 7 milliót adományozott pártjának

Közzétették a Hivatalos Értesítőben a tavalyi évről szóló pénzügyi kimutatásaikat az ellenzéki pártok.

  • A Demokratikus Koalíció 342 millió forintot költött, 19 millióval többet, mint amennyi bevétele volt. A legnagyobb adományozója maga a pártelnök, Gyurcsány Ferenc, aki 6,9 millió forintot fizetett be, de az Európai Parlament alelnökeként dolgozó felesége, Dobrev Klára is 1,3 milliót.
  • A Jobbik bevétele (617 millió forint) 12 millióval haladta meg a kiadásait, érdekesség, hogy amíg Sneider Tamás, aki januárig vezette a pártot 4,4 millió forintot tett be a pártkasszába, addig az őt váltó Jakab Péter nincs az 500 ezer forintnál többet adományozók listáján. Sneider épp a héten jelentette be, hogy kilép a Jobbik-frakcióból, miután a képviselőcsoport vezetése el akarta mozdítani az Országgyűlés alelnöki székéből. A frakciótagok közül Gyüre Csaba majdnem 4, Balczó Zoltán pedig csaknem 3 millió forinttal segítette a Jobbikot tavaly.
  • Az LMP legnagyobb befizetője a párt pécsi polgármesterjelöltje, Kóbor József volt 3 millió forinttal. A párt egyébként 7 millió forinttal kevesebbet költött a bevételeinél.
  • Nem úgy az MSZP, amelynek 565 millió forintos bevételéhez 690 millió forint kiadás társult, ez 125 milliós mínusz. A párt a legtöbb adományt Hiller István parlamenti alelnöktől kapta az MSZP, 3,7 millió forintot. Érdekesség, hogy a Párbeszéd-frakcióban ülő Burány Sándor 2 millió forintot juttatott az MSZP kasszájába – hiszen ő a szocialista párt tagja, az MSZP mindössze azért lízingelte a Párbeszédhez, hogy a zöld pártnak is lehessen frakciója. Kétmillió forintnál nagyobb összeget adományozott a pártnak Tóth Bertalan elnök, Harangozó Tamás, Molnár Zsolt, Ujhelyi István, Gurmai Zita, Hiszékeny Dezső, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Szabó Sándor és Tóth Csaba képviselő is.
  • A Momentum 10 millió forinttal költött többet, mint amennyi bevétele volt, és több nagy összegű adománynak is örülhetett: Polgár András üzletember 6,6 millió, Kovács Gábor 5 millió, Dudás László 3,9 millió, Bedő Erik pedig 3 millió forintot juttatott a parlamenten kívüli pártnak – ezzel a Momentum az egyetlen ellenzéki párt, amely nem a párt politikusaitól, képviselőitől, hanem kívülről kapta a legnagyobb adományokat.
  • A Párbeszéd kasszájába a legtöbbet a volt EP-képviselő, Jávor Benedek fizette be, 2,2 millió forintot.

Ha csak a magánszemélyektől érkező adományokat nézzük, kiemelkedik az MSZP, és jól teljesített a Momentum is:

  • a DK 60,1
  • a Jobbik 59,3
  • az LMP 22,8 millió forintot gyűjtött össze,
  • míg az MSZP 156,5,
  • a Momentum 89,5,
  • a Párbeszéd pedig 23,7 millió forintot kapott magánadományokból.

A Fidesz már bő egy hónapja közzétette beszámolóját, e szerint a hozzájárulásokat tekintve mesze lekörözi az ellenzéket: a kormánypárt 734 millió forint adományt kapott, a legtöbbet Papcsák Ferenc korábbi országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke fizette be, ötmillió forintot, míg a gyöngyösi polgármesteri cím elnyeréséért sikertelenül harcba szálló egykori tévés műsorvezető, Klauszmann Viktor 2,7 millióval támogatta a Fideszt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik