Közélet

Tett egy apró gesztust a Fidesz az ellenzéknek

A Népszava információja szerint a keddi hétpárti egyeztetésen – amelyen a Demokratikus Koalíció nem vett részt – a Fidesz azt közölte, változtatni terveznek a pártfinanszírozási szabályokon, és a jövőben a parlamenti frakcióknak jutó állami támogatást a párt működésére is fel lehet használni. Ez azért lehet fontos, mert a koronavírus elleni védekezés költségeire hivatkozva a kormány a pártok idei támogatásának megfelezését jelentette be, ami összesen 1,2 milliárd forinttal rövidítette meg a pártokat.

Mivel a Jobbik korábban 136 millió forintos számvevőszéki büntetést kapott, az ÁSZ pedig nemrég vizsgálatot indított a DK-nál is, a támogatások megfelezése őket különösen hátrányosan érintette, a mostani módosítás pedig főként nekik jelenthet könnyebbséget. A Népszava szerint a Jobbik-frakció támogatása 272 millió forint, a DK-é pedig 124,6 millió, míg az MSZP 207 millió, az LMP 83 millió, a Párbeszéd pedig 69,2 millió forintot használhatna fel ezek szerint nem csak a frakció működésére. A javaslat nem segít a Momentumon, amely állami támogatást ugyan kap, de frakciója nincs.

A Fidesz közleménye szerint a javaslat alapján a parlamenti képviselőcsoportok a megtakarításaik terhére csoportosíthatnak át forrást pártjuknak.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik