Belföld

Olyan kevés a tanár a kistelepüléseken, hogy majdhogynem minden nap más iskolában tanít a pedagógus

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Néhány napja ért véget a tanév, de már most 1865 álláshirdetést lehet találni a közigállás.gov.hu oldalon a „tanár” szóra rákeresve – bár ezek között van egyetemi vagy főiskolai hirdetés is, a legtöbb szakembert az általános és középiskolák keresik – írja az Eduline. Az általános iskolák alsó tagozatai és az óvodák is munkatársakat keresnek: tanítóból 900-at, óvodapedagógusból 802-t keresnek.

Igazán aggasztó a helyzet a kistelepüléseken, amit jól jelez, hogy „vannak olyan tanárok, akik három-négy vagy akár öt iskolában tanítanak párhuzamosan. Minden nap máshol tartanak órát – hétfőn az egyik település iskolájába mennek, kedden a másikba, szerdán a harmadik településre, és így tovább” – mondja Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Főként a természettudományos tárgyakat tanítók kényszerülnek arra, hogy egyszerre több iskolában dolgozzanak. Az ok egyértelmű: a kisebb települések iskoláiban évfolyamonként egy osztály van, vagyis még egy kétszakos – például kémia-biológia – tanárnak is csak hat-nyolc órája van hetente, ez pedig messze elmarad a pedagógusok minimális heti óraszámától – írja az oktatással foglalkozó portál.

A több iskola között ingázó tanárok helyzete rossz, legalább két szempontból is. Egyrészt nem tudja megismerni egy-egy iskolában, osztályban a gyerekeket, mert amint vége az órájának, már megy is át a másik településre. Másrészt pedig, ezt az ingázást egy-két évig szokták bírni csak: a jobb kimenetel, hogy lesz állása a tanárnak egy nagy, évfolyamonként több osztályt indító iskolában, a rosszabb pedig az, hogy elhagyják a pályát.

A kisebb települések iskolái közül már több nem tudja pótolni a nyugdíjba vonult vagy vonuló tanítókat, tanárokat.

Az iskolaigazgatók gyakorlatilag bartereznek. Ha van egyik iskolában biológiatanár, de nincs földrajztanár, akkor addig hívogatja a környékbeli iskolákat, amíg hajlandó olyan tanárt találni, aki elmegy hozzá földrajzot oktatni, ő pedig cserébe felajánlja a biológiatanárát, hogy adjon órát amott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik