Élő Belföld

Orbán Viktor: A mai napon el fogjuk érni az 5,5 millió beoltottat

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Van egy übermensch, egy gyarmattartó tempó

Mi a baja az LMBTQ-lobbinak a gyermekvédő törvénnyel

– szegezték a kérdést a miniszterelnöknek a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor szerint van egy übermensch, egy gyarmattartó tempó, és a holland miniszterelnök ezt képviseli.

Azt hiszek majd ők megmondhatják, hogy mi hogy neveljük a gyermekünket – ezt látja Orbán, aki szerint Nyugat-Európában úgy döntöttek, hogy NGO és civil szervezetek érzékenyítő kampányokat csinálhatnak óvodákban és iskolákban. A magyar kormány viszont azt gondolja, hogy a szülőknek kell dönteni a gyerekek neveléséről.

A zenés-táncos rendezvényekre továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni

A zenés-táncos rendezvényekre továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni – mondta a miniszterelnök. Az új szabályok 5,5 millió beoltott után:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • A védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály)
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Októbertől elrendelnek egy kiviteli korlátozást

Októbertől elrendeltünk egy kiviteli korlátozást – mondta a miniszterelnök.

Azért szaladtak el az árak, mert megnőtt a kivitel. Ezt a folyamatot be kell jelenteni Brüsszelben, miután az EU része vagyunk. A folyamat hosszú. Kivitel esetén addig kötelező bejelentés lesz és egy állami elővásárlási jog.

Kapcsolódó
Orbán lépni akar, mielőtt felzabálja a lakástámogatásokat az építőanyagok drágulása
A miniszterelnök gyors intézkedést ígér, piaci hírek szerint az építőanyagok kivitelének korlátozásával is fékeznék a drágulást, míg a versenyhivatal vizsgálati csoportot alakított az elszabadult építőanyagárak miatt.

Egy bizonyos árszint fölött, például a kavics és a sóder esetében elvonják az ár 90 százalékát.

17 városban munkahely teremtő beruházás is lesz, és 3 éves bértámogatás például a Mávnál és a Volánnál.

A negyedik hullámról

A miniszterelnök elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen ez is szóba került. Álláspontjuk szerint a delta variáns azokra veszélyes leginkább, akik nem oltották be magukat. Úgy látják, hogy azokra, akik beoltották magukat, azoknál ez a variáns jó eséllyel nem okoz komoly károsodást.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik