Belföld

Jogerősen pénzbüntetésre ítéltek egy férfit hamis ajánlóívek átadása miatt

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Jogerősen háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság egy férfit, aki hamis aláírásgyűjtő íveket adott át egy jelöltnek a 2018-as országgyűlési választáson – tájékoztatta a fővárosi főügyész szerdán az MTI-t.

Ibolya Tibor közleményében felidézte: az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ötszáz választópolgár ajánlása szükséges. Az ajánlóívre a választópolgár ráírja a nevét és egyéb személyi adatait, így a személyi azonosítóját, a magyarországi lakcímét, az anyja nevét, majd az ajánlást aláírja. Az ajánlóíven ezután az ajánlást gyűjtő személy is feltünteti nevét és aláírását.

A vádirat szerint a vádlott egy párt országgyűlési képviselőjelöltjeként indulni kívánó személynek olyan aláírásgyűjtő íveket adott át 2018-ban, amelyeken elhunytak adatai és hamis aláírások is szerepeltek. A vádlott ezeket az íveket aláírásával hitelesítette.

A jelölt az íveket leadta Budapest XIV. kerületében, az illetékes választási irodában.

A Pesti Központi Kerület Bíróság hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt ítélte – jogerősen – háromszázezer forint pénzbüntetésre a férfit.

A főügyész felhívta a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha – ettől az ügytől eltérően – a jelöltet a hamis aláírások alapján nyilvántartásba is veszik, súlyosabb bűncselekmény, a választás rendje elleni bűntett is megvalósulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik