Belföld

Megtartotta a Jobbik jótékonysági alapítványát a párt volt elnöke, Sneider szerint a Jobbiknak nem kellett

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Nem mondott le a kuratórium vezetéséről, és megtartotta a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványt Sneider Tamás, az ellenzéki párt volt vezetője, aki tavaly lépett ki a Jobbikból – írja a Blikk.

A lap szerint az alapítvány neve néhány hete változott meg Csudajó Szeretetszolgálat Alapítványra, így a szervezet nevéből eltüntették a Jobbikot. További változás, hogy Sneider elnöki megbízatása határozatlan lett, az alapítvány székhelye pedig átkerült arra a mátraszentimrei címre, ahol a politikus épp panziót épít. Az nem derült ki, hogy az alapítvány mit csinált az elmúlt egy évben, ugyanis tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámoló nem szerepel a bírósági adatbázisban. A szervezet közösségi oldalán pedig megszűnt minden aktivitás, leszámítva a név-, logó- és névjegyváltoztatást, ami „jobbiktalanította” az arculatot.

Az alapítvány anyagi hátterét korábban az ellenzéki párt képviselői biztosították, akik éveken át lemondtak tiszteletdíjuk 10 százalékáról a jótékonysági szervezet javára. Ez havonta milliós nagyságrendű összeget jelenthetett.

A párt a Blikk érdeklődésére közölte, az alapítványt annak idején a párthoz kötődő személyek feleségei alapították jótékony célok megvalósítására. Azt írták:

Amikor Sneider Tamás kilépett a frakcióból és a pártból is, a Jobbiknak nem volt más lehetősége mint megkérni a kuratórium elnökét – Sneider Tamást –, hogy az alapítvány vezetésében módosításokat hajtsunk végre, hogy az továbbra is jobbikosok érdekkörébe tartozhasson és tovább folytathassa a munkát ismert néven. Sajnos, az erről szóló megbeszélések eredményre nem vezettek, így Sneider Tamás az alapítványt magának tartotta meg az abban elhelyezett adományokkal együtt

Hozzátették: már elindították egy új alapítvány bejegyzését, a képviselők pedig szeretetszolgálat nélkül is támogatják a rászorulókat.

A jelenleg Bencsik János vezette Polgári Válaszban politizáló Sneider Tamást megkereste a lap, ám a politikus nem válaszolt kérdéseikre.

Frissítünk!

Szemlénk megjelenése után Sneider Tamás az MTI-hez eljutatott közleményben reagált a cikkre. Eszerint a Jobbik hamis információkat küldött a Blikknek személyével, a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvánnyal, és annak jogutódjával, a Csudajó Szeretetszolgálat Alapítvánnyal kapcsolatban. „Az alapítványnak nem vagyok alapítója, ezért jogilag kizárt, hogy az alapítványt «magammal vigyem», annak nevét megváltoztassam”, írta. Sneider szerint  a Jobbik Szeretetszolgálat alapítói Vona Krisztina, Dúró Dóra és Szabó-Tóbi Adrienn voltak. Mindhárom alapító lemondott alapítói jogáról, és átadták a jogot Kovács Enikőnek, aki a most bejegyzett Csudajó Szeretetszolgálat alapítója. Közleménye szerint a Jobbik hazudik, amikor azt állítja, hogy át szerette volna venni az alapítói és kurátori helyeket, sőt, ennek ellenkezője igaz.

 

„Mikor megpróbáltak leváltani országgyűlési alelnöki posztomról, majd kizártak a pártból, jelezték, hogy nem kívánják működtetni az alapítványt. Egy kéréssel fordultak felém, mint a kuratórium elnökéhez, hogy próbáljam megváltoztatni az alapítvány nevét, és amíg ez nem sikerül, az alapítvány lehetőleg ne legyen aktív. A Jobbik ügyvédjével erről korrektül egyeztettünk. A név és az alapítók megváltoztatása nem lett volna lehetséges, ha az alapítvány alapítói ezt nem teszik lehetővé. A Jobbik Szeretetszolgálat egyik alapítója annak a Szabó Gábornak a felesége, aki a Jobbik választmányának elnöke, és a Jobbik elnökségének tagja. Amennyiben a Jobbik meg kívánta volna szerezni az alapítóktól az alapítványt, személyemtől függetlenül minden lehetőségük meglett volna erre, de ezzel nem éltek” –írta, hozzátéve: „Sajnálom, hogy az új Jobbik politizálás helyett hazudozással tölti életét. Hálát adok Istennek, hogy nem vagyok tagja a szervezetnek.
A megfelelő jogi lépéseket megteszem.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik