Belföld

Hárman is kilépnek a Jobbik-frakcióból, az egyik távozó a párt korábbi elnöke

Lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás – írja az MTI.

A politikus ezt szerda délután jelentette be, a Facebook-bejegyzéséhez csatolt fotón látható, még aláíratlan, a házelnöknek címzett levélben a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolja lépését.

Sneider közleményében azt írja:

Jakab Péter pártelnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot. Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot.

Hétfőn közölte a Jobbik vezetése, hogy a párt visszahívja a parlament alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölik, aki végül – mivel a csere konfliktusokkal járna – nem vállalta a megbízatást.

Az azonnali.hu vette észre, hogy Sneider mellett Farkas Gergely is távozott a frakcióból, szintén a Jakab-féle új stílusra hivatkozva. Ő azt írta: „Jakab Péter számtalan belső fórumon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mondván, hogy »azzal baloldali szavazókat riasztanánk el«.” Megjegyezte, az egyes tisztségek, munkatársi állások betöltésénél, fizetésemeléseknél „egyedül az dönt, hogy ki mennyire serényen bólogat Jakab Péter és csapatának tevékenységéhez.”

Sőt Farkas arról is beszámolt, hogy Jakab és csapata „gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban. Ha érdekük úgy kívánja, hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, hogy ki milyen belső ellenségnek gondolt ember posztját lájkolja, de attól sem riadnak vissza, hogy lejárató információkat gyűjtsenek képviselőkről, hogy azokat az érdeküknek megfelelően tudják használni.”

Végül Varga-Damm Andrea is bejelentette távozását a frakcióból, őt korábban mandátumának visszaadására szólította fel a pártvezetés, mondván, ő tehet arról, hogy a Jobbik megszavazta az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt.

A politikus most azt írta, hogy miután párttársai, frakciótársai „egy gyalázatos hadjáratot folytattak” ellene, a szerdai frakcióülés előtt Jakab Péter tudatta vele, hogy a frakcióból való kizárásról szóló indítványt visszavonnák. „Közölték, adnak egy második esélyt” – írta a politikus, majd hozzátette:

Csakhogy én egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni. Nem ők adnak nekem még egy esélyt, hanem most én szólítom fel a Jobbik pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le elnökségi tagságukról, és írják ki a pártban a tisztújítást.

Sneider, Varga-Damm és Farkas kilépésével 17 tagúra fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerző Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja. Korábban Dúró Dórát és Volner Jánost kizárták, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik távozott (ők Volner kivételével a Mi Hazánk Mozgalomban politizálnak azóta), az idén pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót, hozzájuk csatlakozik az újabb három távozó, ezzel a független képviselők száma 13-ra nő a parlamentben.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik