Fidelitas
Belföld

Kapott néhány szakmai tanácsot a Fidelitas a Főkerttől

Mint tegnap beszámoltunk róla, a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas benzines fűkaszával lekaszált egy méhlegelőt, mert szerintük az csak gaz, ami budapesti városvezetés alkalmatlansága miatt burjánzott.

A párbeszédes Szabó Tímea feljelentést tett természetkárosítás miatt, de nem volt elragadtatva az akciótól a fideszes székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András sem.

Reagált a Facebookon a fővárosi zöldterületek fejlesztési és fenntartási feladatait ellátó Főkert Zrt. is, felhívva a figyelmet néhány betartandó szabályra a Fidelitaséhoz hasonló „önkéntes közterületi parkgondozás” esetén, úgymint

  1. nem hagyunk kaszálékot a területen;
  2. élő fák körül különösen körültekintően használjuk az eszközt, a fák törzsébe nem vágunk bele, mert ezzel őket betegítjük meg, utat adva a fertőzéseknek és kórokozóknak;
  3. nem gyűjtjük műanyag zsákba a kaszálékot, hanem autóinkra felvillázva a komposzttelepünkre szállítjuk, ahol komposztálás után a fővárosi területek tápanyag utánpótlásánál kerül felhasználásra;
  4. ha hulladék képződik a munkánk során, azt minden esetben eltakarítjuk, nem hagyjuk ott.

Megjegyzik továbbá, hogy a letarolt területen „sokszínű növényvilág van (volt) alakulóban, többek között, fehér és vörös here, papsajtmályva, katángkóró, indás pimpó, egynyári seprence, lándzsás útifű, mezei cickafark, apró szulák, útszéli imola és kerek repkény volt látható a nyári aszály ellenére is, a pázsitfüvek közül angol és francia perje és csomós ebír nőtt itt.

A minden bizonnyal jószándékú önkéntesek célja az egérárpa kiirtása lehetett, de, ahogy már többször leírtuk, az egérárpa (toklász) kimondottan szereti, igényli a bolygatást, így a következő vegetációs időszakban nem kiszorulni fog a területről, hanem újult erővel térhet vissza.

Emlékeztetnek arra is, hogy a Duna a tavaszi-őszi madárvonulás fontos útvonala is, a folyó menti zöld sávokban, szigetekben találnak eleséget a vonuló madarak, így egyrészt kialakulhat egy normál tápláléklánc, „másrészt a velünk élő madaraknak a költés és fiókanevelés során megnőtt energiaigényét is ki tudjuk elégíteni, ezzel az új generáció megmaradásának esélyét is megnöveljük”.

Hozzáteszik, aki valóban felelősséget érez a természet iránt, azt örömmel látják önkéntesként, de szépen kérik, soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába.

Ajánlott videó