Belföld

Méhlegelő-ügy: Fideszes polgármester szúrt oda a kaszáló Fidelitasnak

Facebook
Facebook

Mi is beszámoltunk róla, hogy a hétvégén méhlegelőt kaszált a Fidelitas néhány tagja. Ennek előzménye, hogy Budapest több kaszálatlan területe miatt is felháborodtak emberek és pártok, de Bardóczi Sándor főtájépítész türelmet kért.

Kapcsolódó
Méhlegelőt kaszált le a Fidelitas
Bardóczi Sándor főtájépítész korábban türelmet kért a méhlegelők ügyében.

Az utóbbi hetekben felpörgő méhlegelő-vitában az egyik oldal azt mondja, nagyon hasznos, hogy hagynak vadon megnőni nagyra növényeket, amik akár virágoznak is, a kipusztulóban lévő beporzó rovarokat ez odavonzza, gyarapodni, sokasodni tudnak, ez jót tesz a természetnek. A másik oldal kritikája szerint azonban pusztán arról van szó, hogy a közterületeket nem kaszálja a fenntartó Főkert elég gyakran, a méhlegelő szöveg kamu.

A Fidelitas akciója azért érdekes, mert akad olyan Fidesz-polgármester, aki korábban maga „állt ki” az ilyen méhlegelőkért. Cser-Palkovics András azt írta májusban minderről:

Környezetvédelmi szempontból kritikus kérdés a méhek és általában a növények beporzását végző rovarok ökológiai szerepe, és a számukra szükséges területek épsége. A városi életnek azonban velejárója, hogy a közvetlen környezetünket igyekszünk rendszerezni, de ezt a két szempontot össze kell egyeztetni. A Városgondnokság tehát az általa folyamatosan gondozott 3,8 millió négyzetméternyi zöldterület pár százalékát kijelölte úgynevezett “méhlegelő” területnek, melyet igyekszünk érintetlenül megőrizni, fenntartani a beporzást végző rovarok számára. Vigyázzunk mindannyian a környezetünkre!

A 444.hu-nak pedig most azt válaszolta a Fidelitas-akcióval kapcsolatban:

A városlakóktól csak azt kérjük: fogadják el, hogy igenis mindennek lehet egy kis helye a környezetünkben, és nem csak az önös érdekek és énközpontú szemlélet röghöz kötése az egyetlen irány. Nagyon sokan tájékozódnak a témakörben és támogatják a kezdeményezést, ami igazán örömteli.

Szabó Tímea a kaszálás miatt feljelentést is tesz.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik