Belföld koronavírus

Magyarország immár határtalanul fog oltani 

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Ha kérik, júliustól szomszédaink 18 év feletti nem magyar állampolgárait is beoltjuk.

Felajánljuk a szomszédos országoknak, hogy júliustól a közös határok mentén élőknek is Magyarország adja be a koronavírus elleni vakcinát – olvasható a kormany.hu-n. Erre a 18 év feletti magyar és nem magyar állampolgárok is jogosultak.

Ők a kijelölt határátkelőkön léphetnek be az országba és a kijelölt oltópontokon – ahol regisztrálják is őket – vehetik fel az oltást, amelyek között nem válogathatnak, csak a felajánlott vakcinákra lesznek jogosultak.

A Magyar Közlöny mellékletéből derült ki, hogy a felajánlás az alábbi közigazgatási egységekre érvényes:

  • Romániában Temes megye (Județul Timiș), Arad megye (Județul Arad), Bihar megye (Județul Bihor), Szatmár megye (Județul Satu Mare),
  • Ukrajnában Kárpátontúli terület (Закарпатська область),
  • Szerbiában Nyugat-bácskai körzet (Zapadnobački okrug), Észak-bácskai körzet (Severnobački okrug), Észak-bánsági körzet (Severnobanatski okrug),
  • Horvátországban Muraköz megye (Međimurska županija), Kapronca-Kőrös megye (Koprivničko-križevačka županija), Verőce-Drávamente megye (Virovitičko-podravska županija), Eszék-Baranya megye (Osječko-baranjska županija)
  • Szlovéniában Mura menti statisztikai régió (Pomurska statistična regija),
  • Ausztriában Őrvidék (Burgenland),
  • Szlovákiában Pozsonyi kerület (Bratislavský kraj), Nagyszombati kerület (Trnavský kraj), Nyitrai kerület (Nitriansky kraj), Besztercebányai kerület (Banskobystrický kraj), Kassai kerület (Košický kraj).

Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett kormányrendelet pontosítja a jogosultak körét, megerősíti, hogy az oltáshoz nem kell majd tajszám, az oltottak igényelhetnek védettségi igazolványt is.

A jogosult oltópontra szállításához a magyar állam közlekedési eszközt biztosíthat az államhatár magyar oldala és a kijelölt oltópont közötti oda-vissza utazáshoz. Ha a magyar állam közlekedési eszközt biztosít, azt a jogosult köteles igénybe venni.

A rendelet szerint mindenki jogosult lehet, aki 2021. június 14-én a szomszédos állam kijelölt közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezett. A kormány szerint ezzel a magyarok és külhoni magyarok járvány elleni védettsége is nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik