Belföld

Rács mögött marad a kecskeméti iszlamista diák

A 21 éves fiatalember továbbra is tagadja, hogy merényletekre készült.

A bíróság elutasította V. Kende gyanúsítás és letartóztatás elleni fellebbezését, július 2-áig biztosan rács mögött marad. A Magyar Nemzet azt írja, a 21 éves kecskeméti egyetemista csak azt tagadja, hogy merényletekre készült, kapcsolatát az iszlámistákkal nem.

A lefoglalt elektronikus eszközök, adattárolók szerint több tucat iszlamista szervezet, köztük az Iszlám Állam tagjaival tartotta a kapcsolatot. Levelezését előbb a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítői, majd a nyomozó ügyészek olvashatták.

V. Kende az Iszlám Állam tagjaival a dark­web jelszóval védett oldalain angolul kommunikált, ott világosították fel a csőbomba  gyártásáról, ott írta meg, hogy tömegbe hajtva szeretne meghalni.

Kapcsolódó
Azt várta a terrortámadásra készülő magyar fiatal, hogy a paradicsomba jut
Hajdú János szerint a 21 éves férfi ezzel felesküdött az Iszlám Államra.

A Magyar Nemzet úgy tudja, most azzal védekezik, „csak csevegett a világhálón”, esze ágában sem volt merényleteket végrehajtani. Azt írták, az ügyészségi nyomozók, a TEK felderítői kapcsolatrendszere feltérképezésén dolgoznak, hiszen török felvett neve alapján inkább a szunnita irányzat hatott rá.

Kapcsolódó
Miért akarhat egy magyar fiatal vérfürdőt rendezni az Iszlám Állam nevében?
A motivációk sokfélék lehetnek, és nem biztos, hogy közük van a pszichopátiához vagy a valláshoz. A sérülékeny, identitásválságban szenvedő, elveszett fiatalok egy részének az Iszlám Állam ígérete olyan lehet, mint egy Big Mac egy kopár pusztaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik