Belföld

Másfél évet kértek a két gombásszal végző kos gazdájára

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal az állattartóval szemben, akinek a karámból kiszabadult jószága két embert is megölt a több napos kóborlása során.

Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség 1 év 6 hónap letöltendő fogházbüntetést és két év állattartástól való eltiltást kért a vádlottra arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A 39 éves őstermelő tavaly nyáron 19 juhot, három borjút és egy magyar merinó fajtájú kost tartott a Szentgál külterületén lévő egyhektáros, körbekerített legelőn. A férfi rendszerint a karámon belül tartotta az állatokat, azonban elfordult, hogy a karám kapuját nyitva hagyva legeltetett, így az állatok a környékbeli erdős területen kószáltak.

A biztonságos őrzés hiánya miatt a 19 juh és a merinó kos tavaly augusztus 24-e előtt néhány nappal elkóborolt a karámból, majd a kos augusztus 24-én egy, az erdőben tűzifát gyűjtő férfira támadt, aki egy közeli udvarba menekült előle. A kos következő nap reggel másra is rátámadt, aki az állatot kővel megdobta és így el tudta zavarni. A férfi délután találkozott az állat gazdájával, és beszámolt neki az esetről, aki azonban ennek ellenére semmit sem tett az elkóborolt állatainak befogása érdekében.

ugyeszseg.hu

Augusztus 26-án délelőtt egymástól pár száz méterre, de külön-külön egy férfi és egy nő gombászott a Szentgál körüli erdőben. A felbőszült kos előbb egyikükre, majd a másikukat is felöklelte. Mivel a lábsérüléseik miatt nem tudtak elmenekülni a kos elől, az állat testszerte támadta a földre került tehetetlen áldozatait.

A sebesült férfi hozzátartozói aznap késő délután találták meg az áldozatokat. A nő addigra már meghalt, a férfi pedig később a kórházban halt bele a súlyos sérüléseibe.

A férfi a rendőröknek elmondta, hogy a kos a támadást megelőző napokban kóborolt el a bekerített területről, valamint elismerte felelősségét abban, hogy nem intézkedett az állat befogásáról.

Az állattartás szabályai szerint az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A férfi a foglalkozási szabályok megszegésével lehetővé tette, hogy az elkóborolt kos emberekre támadjon, melynek következtében ketten is az életüket veszítették.

Az ügyészség másfél év fogházat kért az elkövetőre, emellett arra is indítványt tett, hogy két évre tiltsák el szarvasmarha-, ló-, sertés-, és juhtartó, illetve tenyésztő foglalkozás gyakorlásától két évre történő eltiltására is indítványt tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik