Belföld

Szijjártó: Minél több helyen jelenik meg a járvány, annál többen indulnak meg az emberek

MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron
MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Luxembourgban járt hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján. A miniszter az MTI tudósítása szerint itt vezette az összefüggést a járvány és a migráció között. Mint mondta,

ez a kettő ördögi kört alkot, mivel minél több helyen jelenik meg a járvány, annál többen indulnak meg az emberek, és minél többen indulnak meg, annál nagyobb a járvány további terjedésének a veszélye.

Szijjártó Péter az ülés szünetében arról is beszélt, szerinte jól látszik, hogy a világ újabb migrációs hullámok kitörése előtt áll, hiszen minden olyan folyamat, amely az elmúlt időszakban kiváltó oka volt a migrációs hullámoknak, tovább erősödött.

„Egyetlen feladatunk van: megvédeni saját polgárainkat az újonnan kitörő migrációs hullámok veszélyeitől, és minden létező eszközt meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a migrációs folyamatokat megállítsuk” – fogalmazott.

A világjárvány gazdasági hatásai szerinte hozzájárulnak a migráció erősödéséhez. A többfelé jelentkező fegyveres konfliktusok nem a megoldás irányába tartanak, illetve újabb migrációs hullámra lehet számítani a NATO afganisztáni kivonulásából fakadó terrorfenyegetés és Brüsszel migrációpárti politikája miatt is.

A miniszter sürgető feladatnak tartja, hogy meggyőzze „Brüsszelt”, hogy felejtsék el a migrációpárti politikát, illetve az is feladata, hogy Afganisztánban a NATO-csapatok kivonulása ne járjon az ország biztonsági helyzetének romlásával.

Szijjártó hírszerzési információkra hivatkozva azt is kijelentette, hogy a nemzetközi csapatok kivonulásával olyan biztonsági kockázatok jönnek létre Afganisztánban, amelyek nyomán akár százezrek vagy milliók érezhetik azt, hogy útra kell kelniük. Szerinte ezért a legsürgetőbb feladat új és erős megállapodás létrehozása Törökországgal az esetleges migrációs hullámok megállítására.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal migrációs megállapodás megkötésére készül. Ezzel szemben – mint mondta – Magyarország világossá tette, hogy „egyetlen olyan megállapodáshoz sem adja a nevét”, amely újabb migrációs nyomást helyez az Európai Unióra.

Magyarország csak akkor tudja támogatni a migrációs megállapodás létrejöttét, ha az nem a migrációról, hanem kereskedelmi és gazdasági együttműködésről szól – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik