Belföld

Alapjogi biztoshoz fordul Szél Bernadett a homofób pedofiltörvény miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Írásbeli kérdéssel fordul az alapjogi biztoshoz Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a kedden elfogadott homofób pedofiltörvénnyel kapcsolatban, amely ellen sok ezren tüntettek a Kossuth téren hétfőn.

Kapcsolódó

Szél felidézi: a kedden megszavazott törvény a gyermekek védelmére hivatkozva betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám-és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, illetve a homoszexualitást vagy nemváltoztatást „népszerűsíti”. Minden olyan műsorszámot, aminek „meghatározó eleme” a homoszexualitás és transzneműség „népszerűsítése, megjelenítése”, csak 22 és 5 óra között lehet majd sugározni. Szintén betiltják az LMBTQI emberek megjelenítését a társadalmi célú reklámokban. A törvény alapján a szexuális felvilágosításról szóló iskolai foglalkozások nem irányulhatnak a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás „népszerűsítésére”. Szexuális felvilágosítással kapcsolatos iskolai foglalkozásokat csak állami nyilvántartásba vett személyek/civil szervezetek tarthatnak a jövőben.

A független képviselő ezzel kapcsolatban kritikaként említi meg: a törvény a gyermekek védelmére hivatkozva akarja eltüntetni a nyilvánosságból a homoszexualitással és a transzneműséggel kapcsolatos tartalmakat, ellehetetlenítve egyúttal az iskolai felvilágosító programokat is. A homoszexualitás és nemváltoztatás „népszerűsítésével” kapcsolatban nem ad semmilyen konkrét meghatározást arra, mit ért „népszerűsítés” alatt, hol húzódik a határ a másságról folytatott felvilágosítás és a „népszerűsítés” között. „Az iskolákban érzékenyítő programokat szervező civilek elmondása szerint ezek a programok éppen azt célozzák, hogy az LMBTQI emberek életének és nehézségeinek bemutatásával csökkentsék az előítéleteket, visszaszorítsák az iskolai zaklatást, elősegítsék az elfogadást és megkönnyítsék az érintettek helyzetét, információkkal látva el őket.”

Szél szerint a törvény sérti a nemzetközi emberi jogi normákat és az Alaptörvényben is garantált emberi méltósághoz való jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, valamint veszélyezteti az LMBTQI fiatalok testi és lelki egészségét, megfelelő oktatáshoz – ideértve a szexuális neveléshez – való jogát.

A képviselő ezért azt kérdezi Kozma Ákostól, az alapvető jogok biztosától, hogy

  • Vizsgálja-e, illetve hatályba lépést követően tervezi-e vizsgálni a törvény Alaptörvénnyel való összhangját?
  • Tervezi-e, hogy a 2011. évi CXI. törvény 2. § (3) bekezdésében biztosított jogával élve kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál a jogszabály Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát?
  • Tervezi-e, hogy a 2011. évi CLI. törvény 32. § (2) bekezdésében foglalt jogával élve kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál a nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálatát a szóban forgó törvény vonatkozásában?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik