Belföld

Orbán Viktor a demokráciák demokráciáját akarja

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A magyar függetlenség napja alkalmából beszélt a Pesti Vigadóban, egy konferencián.

1991. június 19-én hagyta el az utolsó szovjet katona az országot. A 30. évfordulón Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián arról beszélt, hogy „robogunk” egy birodalmi jellegű EU felé.

Brüsszel a nemzetek Európája helyett egy európai szuperállamot épít, amelyre viszont senki sem adott felhatalmazást – idézte az állami hírügynökség a kormányfőt, aki közölte: európai démosz nincs, csak nemzetek vannak.

Levezetése szerint démosz nélkül nem építhető demokrácia, így a brüsszeli birodalom építése szükségszerűen vezet a demokrácia hiányához. Ők valami egészen mást szeretnének.

Mi a demokráciák demokráciáját akarjuk, amelynek alapját az európai nemzetek adják. Ne féljünk kimondani, mi nemzeti alapon álló demokraták állunk szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.

A kormányfő közölte, közös gazdasági siker nélkül az unió szét fog esni.

Ezért nekünk, akik az Európai Unió hívei vagyunk, olyan politikát szabad csak támogatni, amely kizárólag a közös gazdasági sikerre összpontosít.

A következő évtized veszélyes kihívások – népvándorlások, járványok – korszaka lesz, mégis sikeresnek kell lenni a világgazdaságban – tette hozzá. Szerinte a siker előfeltétele az európai demokrácia helyreállítása. A tagállamok nemzeti és alkotmányos identitásának védelméhez egy intézményt hozna létre, bevonva a tagállamok alkotmánybíróságait.

Zsákutca az Európai Parlament

A kormányfő közölte: az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét.

Javasolta: az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozások küldjék a képviselőket, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára. A nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni az unió jogalkotási folyamatának megállítására, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, be kell vezetni a „piros lapos” eljárást.

Szerinte az Európai Uniónak ma újra olyan szabadságharcosokra van szüksége, amilyenek ők. Orbán Viktor szerint harminc éve az  bizonyosodott be, hogy a szocialista tábort összetartó egyetlen eszközt, a hadsereget már nincs erejük bevetni a szovjeteknek.

A közép-európai népek megnyerték a hidegháború utolsó csatáját.   Hangsúlyozta: akkor

a szabadság nem beköszöntött, hanem kivívtuk, a kommunizmus nem megdőlt, hanem megdöntöttük, a berlini fal nem leomlott, hanem ledöntöttük, a szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, ők ma is ugyanazok, akik voltak,  „Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai”. Európa története nem megváltozott, ők változtatták meg.

Orbán Viktor szerint most sem magától javul majd meg, alakul át Európa, hanem nekik kell megjavítani, átalakítani és visszavezetni a helyes, egykor sikeres ösvényre.

Kapcsolódó
Orbán Viktor harcos üdvözletét küldte Václav Klausnak
80. születésnapján köszöntötte a veterán cseh politikust a magyar kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik