Élő Belföld

Orbán: Van 3 millió potenciális betegünk

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A miniszterelnök a kormány aktuális döntéseiről beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban.

A klímavédelem költségeit a klímarombolóknak kell megfizetni, nem a családoknak

A migráció és annak alapeszméje is rossz dolog – mondta Orbán, világossá téve, hogy újra nagy hangsúlyt kap a kormánykommunikációban a migráció. Az EU más eszméket vall, mint a magyar kormány.

Klímaadó: ez a téma is az EU megbeszélésen elő fog jönni. A klímavédelem költségeit a klímarombolóknak kell megfizetni, nem a családoknak, ez Orbán álláspontja.

Új pillérek, új nemzeti konzultáció

Van egy közhangulat, ami azt mutatja, hogy bár visszaszorult a vírus, vége a harmadik hullámnak, de nem következik ebből, hogy ugyanúgy megy majd az élet tovább, mint a járvány előtt. Ha másképp kell elképzelni a jövőt, akkor különösen fontos, hogy ennek a megváltozott életnek a kereteit, pilléreit közösen jelöljük ki. Ezzel indokolta, hogy miért indítanak újabb nemzeti konzultációt a migrációról, járványról.

Most nem tartalékolni kell

Általában minden olyan törekvés, amely a gazdaság rugalmasságát csökkenti, az rossz – mondta Orbán arra, hogy lenne a világon vagy az EU-ban valamilyen minimumadó a társaságok nyereségére. Magyarországnak az az érdeke, hogy ne fogadjon el kívülről rá erőltetett adószabályokat.

Gondot jelent persze, hogy a költségvetés hiánya tavaly és idén után jövőre is viszonylag magas lesz – ismerte el Orbán. De a cél az, hogy ne hitelfelvevő legyen Magyarország, hanem majd érjen el oda, hogy hitelnyújtó lesz. A következő egy-két évben nem reális, hogy a költségvetésben ne legyen hiány. Most nem tartalékolni kell, hanem oda kell adni a második plusz heti nyugdíjat, most kell visszaadni a családosoknak a befizetett személyi jövedelemadót, most kell megállapodni a vállalkozókkal a minimálbér emeléséről szerinte.

Nem tűnik melegellenesnek az elfogadott törvény Orbán szerint

Nem tűnik annak nekünk – mondta a kedden elfogadott törvényre, az szerinte nem melegellenes. Ez a 18 év alattiakra vonatkozik, a gyerekeinkre vonatkozik. Ez egy szabad ország, úgy élnek, ahogy akarnak – mondta a homoszexuálisok közösségének címezve a kormányfő. A gyerekeket védeni kell, erről szól az elfogadott törvény. A gyerekek nevelése csak a szülőkre vonatkozik.

Másfél-két hónap előny

Az oltások tekintetében van egy másfél-két hónapnyi előnyünk az EU más országaihoz képest. Az élet más területein is nagyon elöl vagyunk – kezdte Orbán Viktor kormányfő. Őt továbbra is aggasztja, hogy van 3 millió ember, aki nem oltatta be magát. Aki nem oltatja be magát, azt meg fogja találni a vírus. Van 3 millió potenciális betegünk, ezért mindenkit arra kér, hogy ne üljön fel a szép nyári hangulatnak

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik