Belföld

Medián: Karácsony és Jakab meglépett az üldözőbolytól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nőtt az élmezőny támogatottsága, páran reménytelenül lemaradtak.

Közvélemény-kutatást készített a Medián most, hogy már úgy áll az előválasztási-miniszterelnök-jelölti verseny, hogy hat induló is verseng. A DK-s Dobrev Klára, a momentumos Fekete-Győr András, a jobbikos Jakab Péter, az MSZP-Párbeszéd főpolgármestere, Karácsony Gergely, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól Márki-Zay Péter, valamint Pálinkás József, az első Orbán-kormány minisztere (Új Világ Néppárt), atomfizikus jelezte indulási szándékát. A HVG megbízásából készült kutatás harmadszor készült el (legutóbb áprilisban), és arra jutott most, hogy az élen álló jelöltek mindegyike növelte támogatottságát:

Jakab Péter 3, Dobrev Klára 4, Karácsony Gergely pedig 7 százalékponttal. Karácsony ezzel nem tudta még mindig behozni lemaradását Jakabbal szemben. Dobrev Klára elutasítottsága csökkent, de az előválasztók egyharmada még mindig nem voksolna rá.

Településtípusok szerint is megmérték, ki hol a legnépszerűbb. Jakab inkább a kisebb városokban és falvakban erős, Karácsony viszont nagyon vezet Budapesten és kissé a megyeszékhelyeken is. Dobrev leginkább a falvakban népszerű. Márki-Zayt és Pálinkást is inkább a nagyobb városokban kedvelik, míg Fekete-Győr nagyjából egyenlően népszerűtlen mindenhol (7-10 százalék között mozog az egyes településtípusokban).

Mindenesetre Pálinkás és Fekete-Győr esélyei folyamatosan csökkennek, támogatottságuk apad. Márki-Zay ugyan a legkevésbé elutasított jelölt a mezőnyben, ennek dacára ő sem áll fényesen. Magyarán, ha nem történik égszakadás-földindulás, akkor Jakab, Karácsony és Dobrev valamelyike nyeri a kétfordulós előválasztást.

A Medián megkutatta, hogy a bizonytalanok és kormánypártiak kit tudnának tolerálni a mezőnyből. Karácsony vezet e téren 10 százalékkal, Jakab 9, Pálinkás 7, Dobrev 5, Márki-Zay 4, Fekete-Győr 1 százalékot kapna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik