Belföld

Durván nekiment a PDSZ a homofób pedofiltörvénynek

PDSZ / Facebook
PDSZ / Facebook
A szakszervezet szerint súlyos következményei lesznek a nevelés-oktatásra nézve is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élesen bírálta a jogszabályt, amely a pedofíliával kapcsolatos szigorítások mellett korlázozza a szexuális kisebbségek és a transzneműek jogait. Mint írták ez teljesen ellehetetlenít egyes mentálhigiénés tevékenységeket az iskolákban.

A törvény szerint egy államilag „jóváhagyott” listán sorolják fel a szervezeteket, amelyek betehetik lábukat az intézményekbe, de a PDSZ biztosra veszi, nem szakmai szempontok érvényesülnek a lista kialakításakor, hiszen a foglalkozások nem irányulhatnak a „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére”.

A PDSZ felidézte, korábban is jelezte, nagy veszélyben van a felvilágosító-mentálhigiénés munka, amit a kormány helyett a civilek végeztek. Példaként hozták, hogy a kormány az erőszakos cselekmények megelőzésére gyerekenként alig 23 forintot szánt évente, majd két éve úgy módosította a törvényt, hogy voltaképpen megakadályozta az iskolákban az érzékenyítő órák szervezését (bármilyen témában is) külső szervezetek bevonásával.

A szakszervezet szerint az átalakított „pedofiltörvény” tovább ront a helyzeten, csak egy paraszthajszál választja el a homoszexualitás, transzneműség kriminalizálásától. 

A tanulók részére a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozás megtartása során különösen figyelemmel kell lenni az Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdésében foglaltakra. E foglalkozások nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére.

A PDSZ szerint nem tudni, mit jelent ez a „népszerűsítés”, így a hatóságok és az intézmények a témát tabuvá tehetik a nevelési-oktatási intézményekben. Végtelenül károsnak tartanák, ha tiltott népszerűsítésnek minősülne, ha a pedagógus, pszichológus vagy más szakember a transzneműség, a homoszexualitás témakörével, a nemi identitással, elfogadással, a kirekesztéssel kapcsolatos problémákat dolgozza fel a gyerekekkel.

A zavaros jogszabály miatt szinte biztos, hogy sok vezető utasítja majd kollégáit, kerüljék e témát az iskolában. Ez súlyosan érinthet egyént, közösséget, mert súlyos károkkal jár tabuvá tenni egy olyan témát, aminek a feldolgozása a nevelés egyértelmű feladatköre.

A szakszervezet a legfőbb problémának azt tartja hogy a törvény súlyosan stigmatizál, nem ismeri el a diáknak azt a jogát, hogy a születési nemnek nem „megfelelő” önazonossága legyen. Ezzel elvitatja identitását, megfosztja a mentálhigiénés segítségnyújtás lehetőségeitől. A rendszer képtelen lesz hatékonyan megvédeni a szexuális kisebbségekhez tartozó diákjait, kiszolgáltatja őket adott esetben erőszakos, kirekesztő dinamikáknak, ami személyes tragédiák sorát indíthatja.

A törvény elfogadása után kérdésessé vált, hogy a továbbiakban lehet-e Szapphót, a görög kultúrát tanítani, meg kell-e tiltani a Harry Potter-kötetek olvasását. Mivel az elfogadott törvény csak politikai célt szolgál – szellemisége nehezen lenne európainak, keresztényinek nevezhető, inkább kirekesztő és gyűlöletkeltő, ezért a PDSZ azt reméli, hogy a honatyák normakontrollt kérnek és az Alkotmánybíróság megsemmisíti.

Kapcsolódó
A Centrál Médiacsoport is tiltakozik a homofób pedofiltörvény ellen
A cég alapértékei között szerepel a transzparencia, a hiteles tájékoztatás és az információhoz való hozzáférés lehetőségének biztosítása mindenki számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik