Belföld

Kezdeményezte a Limes világörökségi jelölésének visszavonását a magyar kormány

Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A kormány kezdeményezte a római birodalom határvonala, azaz a Limes világörökségi jelölésének visszavonását, írja a 444.hu.

A lap szerint ezzel nemcsak mi bukjuk a világörökségi címet, hanem a velünk együtt jelölő három partnerország, Németország, Ausztria és Szlovákia is. Az érintett államokat a magyar kormány június 8-án levélben kereste meg szándékáról.

A 444.hu úgy tudja, a döntésről még a hazai örökségvédelmi szakmával, a jelölésen dolgozókkal sem egyeztettek. Ezzel több évtizedes munka megy kárba.

Visy Zsolt régészprofesszor, a jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora szerint rendes ügymenetben néhány héten belül megszülethetett volna az UNESCO pozitív döntése a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszainak világörökségi helyszínné minősítéséről.

A döntést érdemében nem is indokolták meg, az néhány hónapja derült ki, hogy a Hajógyári déli részét (benne a helytartói palotával, ami a jelölés részét képezte) a kormány átadja a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, ahol egy könnyűzenei és popkulturális központot létesítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik