Belföld

Fudan-ügy: Azért ad át ingatlanokat a magyar állam, hogy az emberek jobban átlássák a projektet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Holnap szavazhat a Parlament arról a kiegészítő javaslatról, amely ingatlanokat juttat a Fudan Hungary nevű alapítványnak. Ezzel kapcsolatban kérdezte hétfő délután Tordai Bence (Párbeszéd) a kormányt. Felszólalásában megjegyezte: a magyarok kétharmada ellenzi a projektet, és bár a kormány részéről úgy tűnt, felfüggesztik a beruházást, a soron követő „állami ingatlanok átadása” nem jelenthet mást, minthogy elkötelezettek továbbra is, és a népszavazási ígéret ellenére folytatják a campus előkészítését. Ennek ellenére szerinte

nem szavazhat a beruházás sorsát eldöntő törvényjavaslatról a Parlament.

Schanda Tamás államtitkár a múlt heti kormányzati válasznál (miszerint a Fudan „jelenlegi formájában politikára vitára nem alkalmas”), némileg bővebben fogalmazott. Szerinte az ellenzék politikai cirkuszt csinált egy fontos kérdésből, a tüntetésnek semmi értelme nem volt, a Fudant ellenzők „belelátnak valamit valamibe, ami még nincs is.” Amit szerinte az ellenzék csinál az nem más, mint politikai bohóckodás. „Az Önök felelőssége lesz, ha ezek a területek megmaradnak rozsdatemetőnek.”

Ezután megjegyezte: semmiféle döntés nem született, és támogatást ígért a népszavazáshoz.

Szerinte akkor lehet majd jól dönteni az ügyről, ha látjuk, hogy miről döntünk. „Ha elkészültek a tervek, a költségek.” Szerinte a kiegészítés – tehát az ingatlanok átadása –  is az átláthatóságot biztosítja. Jelenleg a tervezés zajlik.  

Kapcsolódó
A Fudan Egyetemről véleményt mondó budapestiek masszív többsége nem kér a projektből
Négy kérdésre lehetett válaszolni, 94-99 százalék volt a nem aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik