Belföld koronavírus

Így hosszabbítható meg a lejárt vagy lejárat közeli védettségi igazolvány

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Módosították a védettségi igazolványról szóló rendeletet, a Portfólió által kiszúrt változás értelmében pedig ha valakinek 14 nap van még az igazolvány lejáratáig vagy lejárt az igazolványa, újra megkaphatja az igazolványt, ha igazolja, hogy szervezetében fellelhetők még koronavírus-antitestek.

Az igazoláshoz egy olyan, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, hazánkban működő egészségügyi szolgáltató által üzemeltett laboratóriumban elvégzett vizsgálat szükséges, ami igazolja, hogy az illető szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van, illetve az érintettről az EESZT-ben nem tartanak nyilván pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményt.

A rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható.

Emlékeztetőül: azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, egy meghatározott ideig érvényes védettségi igazolványt kaptak. Azoknak, akik igazoltan fertőzöttek voltak, 6 hónapig érvényes a kártya, míg azoknak, akiknél utólag egy ellenanyag-vizsgálat bizonyította be, hogy átestek a koronavíruson, 4 hónapig érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik