Belföld

Karácsony elkezdi az egyeztetést a Diákvárosról szóló népszavazásról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A főpolgármester egyúttal újra megkéri a kormányt, hozza nyilvánosságra a Fudanról szóló tárgyalási anyagot.

Bármennyire szeretné, nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk,

így reagált hétfő reggel Karácsony Gergely arra, hogy Gulyás Gergely miniszter vasárnap kijelentette, a kormány támogatja a népszavazást a kínai egyetem budapesti campusának felépítéséről, de szerinte nem alkalmas a pillanat ennek lebonyolítására.

Gulyás azt is mondta, hogy akkor legyen majd népszavazás, amikor „a beruházás feltételei ismertek” lesznek. A főpolgármester erre így válaszolt:

Hagyjuk ezt az unalomig ismert sunnyogást. Hiszen a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat. Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt. Szóval, hajrá, tegyenek ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék.

Hozzátette, hogy van egy olyan beruházás, amelynek minden feltétele ismert, ez pedig a Diákváros, így már a héten elkezdi az egyeztetéseket az ezzel kapcsolatos népszavazás megszervezéséről. „Ezt kell megépíteni, nem mást” – emelte ki.

Karácsony elmondta azt is, hogy a Diákváros és a Fudan Egyetem ügye nem lehet csak budapesti ügy, hiszen „a kínai kommunista egyetemre a kormány több mint 500 milliárd forint adósságot akar a nyakunkba sózni”, és ez minden magyar embert érint.

A Diákváros ráadásul elsősorban a vidéki magyar fiataloknak jelent majd megfizethető lakhatást, szóval szombaton a budapesti tüntetés a vidéki fiatalok esélyeiről, boldogulásáról szólt elsősorban. Ezért a népszavazás országos is lehet, szólnia kell a kínai adósságfelvételről és a vidéki fiatalok esélyeiről. Mi a kínai adósság ellen és a vidéki fiatalok lakhatása mellett állunk ki.

A főpolgármester reagált a kínai nagykövetség bírálatára is: „Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint »demokrácia«, »jogállam«, »emberi jogok«. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is.” Megismételte, hogy a szombati tüntetés nem a kínai emberek ellen szólt, hanem „Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen”.

Ezzel együtt hétfőn Karácsony megkezdi az egyeztetést az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel a kínai vezetésnek írandó levélről a Fudannal kapcsolatban, és ismét hivatalosan kezdeményezi a kormánynál, hogy hozzanak nyilvánosságra minden tárgyalási anyagot, amely eddig a kínai adósság és a kínai kommunista egyetem ügyében keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik