Belföld

Kiderült, miért állt le a Mátrai Erőmű

MTI
MTI
Csőcsere.

Ahogy már beszámoltunk róla, péntek hajnalban teljesen leállt a Mátrai Erőmű: a Mavir áramtermelési diagramja szerint június 3-án este, 20 óra előtt nem sokkal a két üzemelő kazán közül az egyiket, majd hajnali fél 3-ig a másikat is lekapcsolták a hálózatról, és bár 12 óra körül az egyik egységet megpróbálták visszakapcsolni a hálózatra, ez nem sikerült. Az esettel kapcsolatban semmiféle hivatalos bejelentés, előrejelzés nem volt.

A Mátrai Erőmű Zrt. szombaton közölte, hogy az 5. blokk tervezett éves nagyjavítása mellett a 3. és 4. blokk leállásával is meg kellett birkózni, utóbbiak oka műszaki hiba.

Csütörtök este a 3-as blokknál szűnt meg a termelés a gőzturbina meghibásodása miatt, pénteken hajnalban a 4. blokki kazánon következett be csősérülés. A két meghibásodás, így a cég, a normál működésből, elhasználódásból adódott.

A 3. blokkot még pénteken üzembe helyezték, a 4. blokk javítása vasárnap fejeződik be, aztán helyreáll a kétblokkos normál üzem.

Az 5. blokkba szombaton délután gyújtanak be az üzemi próbák elvégzéséhez, melyek kedden befejeződnek, majd a hálózatra kapcsolják a 224 megawattos egységet.

A cég szerint a 3-4. blokk üzemzavara nem tekinthető rendkívülinek, tekintettel arra, hogy az elhárítást az erőműben megszokott protokoll szerint végezték.

A közleményben olvasható, hogy „az események a környezetre és a személyzetre nem jelentettek veszélyt”.

A Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása idén kezdődött, az illetékes minisztérium és az Európai Unió végrehajtó ügynöksége decemberben írta alá azt az 5,2 milliárd forint összegű támogatási szerződést, mely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő projekt végrehajtását rögzíti.

Néhány adat az erőműről:

  • a Mátrai Erőmű 2100 munkavállalót foglalkoztat
  • a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felel
  • Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása, ezért a lignittüzelésű blokkokat 2025. végén leállítják, új, nagyobb hatásfokú és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélik
  • a Mátrai Erőmű 2020-ban került Mészáros Lőrinc érdekeltségéből az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába; az évet   mínusz 42,7 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.

Mi épp a Mészáros-korszak előtti héten riportoztunk az erőműben, „ahol a világ utolsó pucér nős naptárja lóg”.

Kapcsolódó
Az erőmű, ahol a világ utolsó pucér nős naptárja lóg
Riport Visontáról, a Mátrai Erőműből, ahová nemrég bevásárolta magát Mészáros Lőrinc, de ahol sok minden olyan, mint két, három, négy évtizede lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik