Belföld

Négy évre enyhítették a barátjával végző gerendási férfi büntetését

police.hu
police.hu

Öt évről, négy évre enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak az 55 éves gerendási férfinak a büntetését, aki olyan súlyosan bántalmazta 2018-ban barátját, hogy néhány óra múlva meghalt.

Mentőt hívtak 2018. július 17-én hajnalban a Békés megyei Gerendásra egy út mellett fekvő, eszméletlen, de még lélegző férfihez, akiről azt feltételezték, elütötte egy jármű. A rendőrség cserbenhagyásos gázolás miatt indított büntetőeljárást, és július 23-án 250 ezer forintos nyomravezető díjat is kitűzött annak érdekében, hogy kézre kerítsék a vétkes sofőrt. Alig egy héttel később azonban kiderült, hogy a férfi erőszakos bűncselekmény áldozata lett.

Az elkövető és az áldozata barátok voltak, szinte minden nap együtt italoztak. Július 16-án a vádlott házánál ittak, majd összevesztek, mert a sértettet a házigazda hazaküldte. Az ittas barát kis idő elteltével távozott, ám annyira részeg volt, hogy háztól harminc méterre az úttesten elesett, s nem tudott felkelni.

A földön, magatehetetlenül fekvő férfit néhány arra járó tanú észlelte, akik levitték az úttestről és az út melletti füves területre fektették. Az egyik tanú felismerte – és mivel tudta, hogy a vádlottal baráti viszonyban van – elment a férfi házához és szólt neki, hogy barátja kint fekszik az úton.

Az elkövető ekkor közölte a tanúval, hogy rögtön kimegy hozzá és megnézi. A férfi dühös lett, amiért felébresztették, de végül kiment a barátjához, majd amikor kettesben maradtak, acélbetétes munkavédelmi bakancsával legalább háromszor belé rúgott és újra  hazaküldte.

A férfi nem tudott mozdulni, ezért a házigazda újra bántalmazni kezdte, ütötte, rugdosta, és hanyatt is lökte a sértettet, aki beverte a fejét az aszfaltba. A tettes ekkor megijedt, és megpróbálta a kétoldali sorozat-bordatörést  szenvedő barátját szakszerűtlenül újraéleszteni. Ezután visszament vízért a házba, lemosta a barátját, hogy eltüntesse a bántalmazás nyomait, a bakancsát pedig papucsra cserélte. Az eszméletlen férfihez ezután hívott mentőt az egyik környékbeli.

A megvert férfii a kórházban néhány óra múlva, a bántalmazás során elszenvedett sérülések – főleg a koponyasérülése – miatt életét vesztette. A táblabíróság jogerős döntésével enyhítette a vádlottra az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék által kiszabott ötéves börtönbüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik