Belföld

Az 58 éves Orbán Viktor 62 százalékot kapott a Nézőponttól, járványkezelésre

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Születésnapi ajándéknak is beillő kutatás jelent meg.

A képviselők hétfőn interpellációkkal fordulhatnak a kormány tagjaihoz, így Orbán Viktor miniszterelnökhöz is, aki éppen 58. születésnapját ünnepli. A várakozások szerint az egészségügyről, a  minimálbérről, a nyugdíjak emeléséről éppúgy szó lesz, mint arról, hogy a kormánynak valamit tennie kellene, mert „egyre rosszabbul élnek a magyarok”.

Ehhez képest Kétharmados elégedettség címmel jelent meg a kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása a Magyar Nemzetben. A reprezentatív felmérés szerint

a magyarok 62 százaléka elégedett az Orbán-kormány járványkezelésével.

Mint írták, a harmadik hullám végére az év elején mért szintre emelkedett vissza a társadalmi elégedettség, amely a járvány ideje alatt soha nem csökkent 50 százalék alá.

Az Európában is ritka  elégedettséget a magas átoltottsági aránnyal, a vakcinabőséggel, a  lépésről-lépésre visszanyert szabadsággal magyarázzák.

Kapcsolódó
Érthetetlen, hogy Magyarország miért mond le a Pfizer vakcinájáról
Valószínűleg az EU közös ügyeinek „megtrollkodása” áll a jelenlegi egyik legjobb vakcina, a Pfizer visszautasítása mögött. Ha mindenképp szükség lesz rá, be lehet majd szerezni, de késve és drágábban.

A kormánypártiak 89 százaléka a járványkezelésben sem talált kivetnivalót, de a 2022-es választás szempontjából fontosabb, hogy a kormányellenesek 26, az ismeretlen preferenciájúak 45 százaléka is elégedett a kormány teljesítményével (69, illetve 27 százalékuk elégedetlen). A Nézőpont Intézet szerint rossz hír a baloldalnak,

hogy idén még nem volt ilyen magas a kormány járványkezelésével való elégedettség

a potenciális szavazók körében.

Kapcsolódó
Medián: a járványban előz a Fidesz
Érdekes közvélemény-kutatási adatokat tett közzé a Medián a hvg360 felületén. Az intézet tavaly november-decemberben a Fidesz számottevő visszaesését

Módszertan 

A kutatás május 25. és 26. között 1000 ember telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kapcsolódó
Orbán együtt ünnepel 339 ezer emberrel
A miniszterelnök ma 53 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik