Belföld

Jakab Péterhez hasonlítja magát a roma képviselő, akinek tekintélyrombolásra hivatkozva lefelezték a fizetését

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Tiszteletdíj-megvonást vetett be a szendrői polgármester a városi képviselőtestület egyik roma tagjával szemben, aki úgy érzi, őt is hasonló igazságtalanság ért, mint a jobbikos Jakab Pétert, akinek a kritikus megmozdulásait mostanában egyre nagyobb összegű pénzbüntetésekkel torolja meg Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Szaniszló János, Szendrő polgármestere a járványhelyzeti rendelkezések alapján egy személyben hozott határozatával két hónapra lefelezte Beri Csaba önkormányzati képviselő tiszteletdíját. A roma képviselő a hivatalos indoklás szerint azzal a indoklással kapta a júniusra és júliusra szóló 50 százalékos megvonást, mert a „közösségi médiát felhasználva” olyan kijelentéseket tett, amelyek az önkormányzat képviselő-testületének, intézményvezetőjének, valamint a város polgármesterének „becsületét, tekintélyét és hitelét sértették”.

A várost nagy nyilvánosság előtt rossz színben, valótlan dolgokat pedig valós színben tüntetett fel, hamis tényeket közölt

– áll a május elején kiadott határozatban. Arra a dokumentum nem tért ki, hogy mik voltak azok az állítások, amelyeket a polgármester ilyen súlyosan sértőnek talált. A 24.hu azért megkérdezte Szaniszló Jánostól, miről beszélt a képviselő, ez azonban a válaszból sem derült ki.

A polgármester megkeresésünkre azt írta, nem is egyszeri esetről van szó, a „képviselőnek folyamatosan voltak olyan megnyilvánulásai, amelyek méltatlanok Szendrő város önkormányzatához”.

A helyi roma önkormányzatba is beválasztott Beri Csaba viszont azt állítja, egyetlen ügy miatt került konfliktusba a polgármesterrel, az pedig a közmunkák kiosztása volt.

A képviselő szerint a szendrői önkormányzat jelenleg százhúsz embert vehet fel közmunkára, nagy részük a helyi roma lakosság köréből kerül ki. A létszámkeret sokkal kisebb, mint korábban volt, ezért sokan kimaradtak a programból. A település roma önkormányzatának elnöke a megkeresések nyomán a Facebookon élő beszélgetést tartott a közmunkákról, ebbe kapcsolódott be Beri Csaba is. A felvételt azóta törölték, így csak a képviselő elmondásából tudhatjuk, hogy a beszélgetésben azt kifogásolta, hogy a polgármester koordinátorként dolgozó fia sok focistát és huszonéves romát „vett fel” közmunkára. Beri ezt rossz gyakorlatnak tartja, mert szerinte a fiatal korosztály sokkal könnyebben találna munkát a környék legnagyobb munkaadójánál, az egyik ismert német vállalatnál, mint a munkaerőpiacon nehezebben érvényesülő idősebbek.

Én arról beszéltem, hogy ne a polgármesteri hivatalba dőljön el, hogy ki kap közmunkát, hanem ott, ahol a munkafelvétel van, a Gameszban. Ne a barátok kapjanak munkát, hanem azok, akik tényleg rászorulnak

– mondta Beri Csaba, aki szerint Jakab Péternek, a Jobbik elnökének is azért kellett milliókat fizetnie a parlamentben, mert „megmutatott egy zsák krumplit”.

Most nekem is be kellene fognom a számat, mert el mertem mondani a véleményemet, ami nem tetszett a polgármesternek?

– kérdezte a képviselő, aki közölte, hogy már jogászokkal is egyeztetett a büntetés ügyében.

A négyezer lakosú Szendrőnek korábban fideszes polgármestere volt. Tomorszki István azonban a ciklus végére kiesett a kormánypárt kegyeiből, ezért 2019-ben Bodnár-Pásztor Edina lett a Fidesz jelöltje. A választáson mindketten elindultak a posztért, de nem ők, hanem egy roma jelölt lett a befutó. Dolányi János függetlenként 41 százalékos eredménnyel verte a pártjelöleteket, miután igen komoly ételosztási kampánnyal is készült a megmérettetésre.

Dolányit néhány nappal a szavazás előtt maga közvetítette a Facebookon, ahogy furgonból osztogatja az élelmiszercsomagokat a lakosságnak. Alig fél évvel a siker után mégis lemondott a városvezetésről. A 24.hu-nak ezt azzal magyarázta, hogy az állami és a politikai vezetés akadályozta a fejlesztések megindításában, ezért úgy gondolta, jobb, ha félreáll. Szaniszló János a tavaly szeptemberben megtartott időközi választáson került a város élére. A Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetői székéből érkező független jelölt a szavazatok több mint 50 százalékát kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik