Belföld

Karácsony Gergely a lakástörvényről: igazán kár a sunnyogásért

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A főpolgármester szerint a Fidesz fel is sorolhatná, hogy név szerint, kinek akar kiváltságokat biztosítani a többség kárára.

A főpolgármester Facebook-oldalán reagált arra, hogy a kormány felemás módon hátrált ki a lakástörvény eredetileg benyújtott módosítója mögül. Karácsony Gergely szerint ez méltatlan színjáték, de minden benne van, amit az Orbán-kormányról ma tudni kell.

Hogy nem sül le a bőr a képükről…

Mint írta, a szándék a szokásos: a Fidesz saját kliensei, a kiváltságos kevesek gazdagodását biztosítaná a többség kárára, vagyis az 1 százalék áll a 99 százalékkal szemben.

Az 1 százalék: bértollnok, miniszterek, kiváltságosok

Először bűnös úton fillérekért bérbe adtak a bértollnoknak, néhány miniszternek és még pár kiváltságosnak nagy értékű lakásokat a város legértékesebb területein. Majd jöttek az ellenzéki önkormányzatok, meg akarták szüntetni ezeket a kiváltságokat, erre kitalálták, hogyan lehet bagóért a kiváltságosok tulajdonába adni ezeket az ingatlanokat.

Törvényt akartak módosítani, de szakértelem híján olyan módosítást sikerült készíteni, amely felélesztette volna a lakásmaffiát, ellehetlenítette volna a teljes önkormányzati bérlakás-szektort, „sok ezer nehezebb sorsú ember elérhető árú lakhatását”.

Ez már pár fideszes polgármesternek is sok volt, néhányan szót is emeltek ellene.

A módosítás módosítása

Az új módosítás szerint csak Budapest azon városrészeire vonatkozik majd az állam elővásárlási joga, ahol éppen ezek a kiváltságosok laknak. Karácsony Gergely szerint

igazán kár a sunnyogásért, nyugodtan írjanak egy törvényt arról, hogy a Fidesz zsoldjában álló bértollnokoknak, meg az általuk kijelölt kiváltságosoknak az adófizetők biztosítsanak méltó lakhatást, lehetőleg ingyen, lehetőleg a legdrágább városrészekben, lehetőleg jó nagy lakásokban.

Karácsony Gergely szerint az lenne a tiszta beszéd, ha név szerint felsorolnák, kinek akarnak kiváltságokat a többség kárára.

Legyenek bátrak, írják bele a törvénybe, hogy mindenki lássa: az állam a magánérdekeket szolgálja ki a közjó szolgálata helyett.

Ugyanakkor rögtön jelezte, tévednek, ha azt hiszik, ezt megúszhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik