Belföld koronavírus

Szél Bernadett: Abszurd, szánalmas, amit Müller Cecília tett

24.hu
24.hu
A független képviselő a halálozási adatokról kérdezte az országos tiszti főorvost.

Müller Cecília egészen komolyan orbános propagandainterjút küldött vissza a SZAKMAI közérdekű adatkérésemre válaszul. Mindezt halálozás témában.

Ezt írta közösségi oldalán Szél Bernadett, aki azt követőn fordult az országos tiszti főorvoshoz, hogy a kormány kétségbe vonta a halálozási adatok nemzetközi összehasonlíthatóságát.

Végére akart járni az ügynek. Rákérdezett a járványügyi főfelelősnél, kiket, milyen kritériumok alapján sorolnak  a koronavírus áldozatai közé.

Müller Cecília szakmai definíció helyett az állami rádió Orbán Viktorral készült január 8-i interjúját linkelte be, mondván, az információk „az alábbi linkre kattintva ismerhetők meg”.

Az ellenzéki politikus egyetlen idevágó mondatot talált az interjúban. Ezt.

Valaki csak azokat veszi föl, akik közvetlenül a COVID miatt haltak meg, van, aki – mint például Magyarország – mindenkit bekönyvel, aki egyébként fertőzött volt, még ha nem is a COVID-tól halt meg, ezért nehéz összevetéseket csinálni.

Szél Bernadett abszurdnak nevezi, hogy egy szakmai kérdésre egy  szakember szakmai válasz helyett Orbán Viktort idéz.Definíció híján a politikus emlékeztet arra, hogy a WHO azt kérte, azokat ne vegyék be a statisztikába, akik függetlenül a fertőzéstől haltak meg. Szél Bernadett az őrület kategóriájába sorolta, hogy

miközben más országokban a központi koronavírus oldalon közlik a COVID-haláleset definícióját, Magyarországon a miniszterelnök diffúz propaganda-interjúja számít a hivatalos forrásnak.

Azt is megkérdezte, hány olyan magyar haláleset volt, amikor a fertőzés kísérőbetegség volt, de nem elsődleges halálok, amire Müller Cecília azt válaszolta, „nem minősül adatkezelőnek”, miközben korábban éppen ő beszélt arról egy elhunyt csecsemőnél, hogy halálát nem a vírus, hanem Meningococcus megbetegedés okozta.

Kapcsolódó
Müller: egy nyolc hónapos fertőzött csecsemő is szerepel az elhunytak közt
A kisbaba halálát azonban nem a koronavírus okozta, hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Szél Bernadett szerint Orbán-idézet helyett akkor kapott volna valódi válaszokat, „ha a járványkezelés és az az arra vonatkozó tájékoztatás Magyarországon csak minimálisan is szakmai kérdés lenne”. Meggyőződése, nem lenne ilyen szomorú a lakosságarányos koronavírus-halálozás statisztikája, ha szakmai és nem politikai alapú lenne a válságkezelés.

Szerinte „végtelenül szánalmas” az Orbán-féle propaganda-link elküldése, az nyílt beismerése a „TELJES szakmaiatlanságnak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik