Belföld

A Debreceni Egyetem volt rektora is elindul Kósa Lajos körzetében

Fábián István kémikus professzort, a Debreceni Egyetem volt rektorát indítja az ellenzéki előválasztáson, a Hajdú-Bihar megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületben a Párbeszéd és az MSZP – írta meg a Debreciner.

A lap még a hivatalos bejelentés előtt beszélt a Debreceni Egyetemet rektorként 2010 és 2013 között vezető Fábián Istvánnal, aki a lapot arról tájékoztatta, hogy először az MSZP kérte fel őt az indulásra, majd hozzájuk csatlakozott a Párbeszéd. A kémikus győzelem esetén az utóbbi párt frakciójába fog beülni. Azért döntött az 1-es választókerületben való indulás mellett, mert ott található a Debreceni Egyetem főépülete, ahol rektorként dolgozott, továbbá születése óta döntően ebben a körzetben élt.

A Hajdú-Bihar megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerület ellenzéki előválasztásán eddig három jelöltet jelentettek be: Fábián István mellett itt indul Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő, továbbá Szabó Bence (Momentum) önkormányzati képviselő is. A 2018-as országgyűlési választásokon a kerületet a fideszes Kósa Lajos nyerte el 47,36 százalékot begyűjtve. A Debreciner szerint az egész megyében ez volt a legalacsonyabb arányú kormánypárti győzelem akkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik