Belföld

Böjte Csaba atya megmentett egy láncra vert fiút is

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Továbbra is azt vallja, Isten nem teremt selejtet, minden ember csodálatos.

Böjte Csaba a Blikk Dumáljuk meg! című videósorozatában Szabó Győzőnek azt mondta, sok gyerekről mondanak le szüleik,  akiket sokan elítélnek, de ő nem.

Szülők, akik bajba kerülnek és szétfolyik a családjuk, nem biztos, hogy rosszfélék.

A Blikk az árvák védőszentjének nevezi a ferences szerzetest, aki 83 helyen segít a gyermekeken és úgy gondol az utcagyerekekre is, mint egy-egy műremekre.

Azt szokta mondani, egy Van Gogh-festményen is lehet légypiszok, pókháló, attól az még Van Gogh lenne. Milliméterről milliméterre meg kell tisztítani, és előjön eredeti szépsége, fénye.

Ha tisztelettel közeledsz egy gyerekhez, akkor általában megszépül, a benne lévő értékek felszínre jönnek.

Nem erőből kell valamit lenyomni

Továbbra is az a hitvallása, hogy Isten nem teremt selejtet, minden ember csodálatos. Böjte Csaba nem hisz semmilyen agresszióban, a verbálisban sem. A kiabálást is eredménytelennek tartja.

Egyik gyerekünk mondta a nevelőjének, hogy »mit kiabál velem, apám kikötött lánccal a cső mellé, és akkor se csináltam meg, amit mondott!«.

Nehéz erőből valakinek valamit lenyomni a torkán. Vágyat kell ébreszteni benne, hogy tanuljon, küzdjön, önuralomra tegyen szert.

Ezeket az értékeket szerinte a sporttal lehet elsajátítani, ezért jár 150 gyermeke bokszedzésre. Közülük nyolcan a román kupán és egy pesti bajnokságon is eredményesen szerepeltek.

Amikor interjú közben megcsörrent a telefonja, gyorsan megnézte, ki kereste, mert az szokta mondogatni, ha 39-cel kezdődik a szám, felveszi, mert lehet, Ferenc pápa az. Ő szokott ilyet csinálni. Azt mondta, amikor a gyerekekkel találkozott a katolikus egyházfővel az olyan élmény volt, ami egész életükben elkíséri őket.

Kapcsolódó
Böjte Csaba: Én „gyerekbőrbe” fektetem a pénzt
Hatalmas szervezetté nőtt napjainkra a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az idei tanévet kétezernél is több gyerekkel kezdő gyermekotthon-hálózatot Böjte Csaba ferences szerzetes alapította, akit Istennel való perlekedéseiről, a bosszúról és a politikai szerepvállalásáról kérdeztünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik