Élő Belföld

Orbán Viktor: Hatmillió beoltottnál lehet tömegrendezvényekről beszélni

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjút a járványhelyzet legújabb fejleményeiről. Újabb családtámogatások érkeznek, a miniszterelnök elégedett az új költségvetéssel. 5 millió beoltottnál nagy bejelentés jön.

Magyar bravúr a családtámogatási rendszer

A családtámogatási rendszerről a miniszterelnök azt mondta: ez egy magyar bravúr. 2010-ben tudták, hogy a fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyit vállalnak – vagyis nem fordultak el a családi élettől –, tehát helyreáll az egyensúly, ha megfelelőek a gazdasági feltételek. Messze vagyunk még a céltól, de elindultunk az úton, mondta Orbán Viktor.

A pénzügyminiszter úr jól összedrótozta a költségvetést

A gazdasági helyzet javulása is az orvosoknak és ápolóknak köszönhető. 2600 beteg van még kórházban, 338-an vannak lélegeztetőgépen. Több mint 600 ezer ember gyógyult meg.

„Jó kis költségvetés” – mondta a 2022-es büdzséről Orbán. Benne van egyidejűleg 13. havi nyugdíj második heti kifizetése, a fiatalok adómentessége és 7300 milliárd forint van a gazdaság újraindítására. Ez a költségvetés alkalmas arra, hogy Magyarország kiemelkedő növekedési pályára álljon, erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogy bementünk.

Ez még nincs a zsákban, a terve van meg.

Orbán Viktor szerint „a pénzügyminiszter úr jól összedrótozta” a költségvetést.

A magyar gazdaság a válság előtti szinten van

Az Európai Bizottság adatai szerint 1,1 százalékkal marad el a foglalkoztatottak száma, de Orbánnak ennél „jobb számai” vannak.

Elértük azt a szintet, ahol a válság előtt voltunk

– mondta a miniszterelnök, aki szerint vállalható az az állítás, hogy a magyar gazdaság ebből a szempontból a válság előtti szinten van.

Egy esetleges harmadik oltáshoz az oltóanyag a zsákban van

Harmadik oltás? A szükséges rendeléseket leadták, a tartalékot felmérték, ha esetleg kell, akkor az „oltóanyag a zsákban van”. Hétfőtől regisztrálhatnak a Magyarország területén kívül élő magyarok, Orbán Viktor arra bíztatta őket, hogy regisztráljanak és kérjenek időpontot oltásra.

Ötmillió beoltottnál Orbán nagy bejelentést tesz

A nyitás tapasztalatairól Orbán azt mondta: bár Magyarország elsőként térhet vissza a normál élethez, ettől még járvány van, be kell tartani az intézkedéseket. 5 millió beoltottnál lesz a következő nyitási fázis. Most 4 millió 483 ezer ember van beoltva, az ötmilliót várhatóan még májusban elérik. A bejelentés az esküvőkre, nagyobb rendezvényekre, a kijárási tilalomra vonatkozik majd.

Bizonyos rendezvényekhez továbbra is védettségi igazolvány kell, legalább augusztusig.Tehát nagy, zenés rendezvények csak védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók. Ezt 6 millió oltottnál lehet felvetni, de egyelőre nem biztos (de nem is lehetetlen), hogy ezt elérjük.

944 ezer magyar olyan vakcinára vár, ami nincs

Van 944 ezer ember, aki regisztrált, de nem vette fel a vakcinát, tehát olyanra vár, ami nincs. Pfizerből heti 330 ezer érkezik, második oltásként 185 ezret kell beadni, hetente 150 ezer jut első oltásra.

Nincs még egy ország, ahol plázaszerűen lehet választani az oltások közül

A portói uniós csúcson Orbán úgy találta: nincs még egy olyan ország, ahol védőoltások közül „plázaszerűen” lehetne választani. A miniszterelnök megköszönte azoknak a fiataloknak, akik regisztráltak az oltásra. Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret – mondta Orbán a különféle vakcinákra. Pintér Sándor azonban azt javasolta, hogy legyen választható.

Lesz negyedik hullám?

Arra a kérdésre, hogy megtört-e a harmadik hullám, illetve lesz-e negyedik, Orbán azt mondta: nagyon nehéz a tudósokból konkrét válaszokat előcsalogatni. Azt tudni, hogy van módszerünk arra, hogy új mutánsok megjelenése esetén gyorsan lehessen reagálni.

A baloldalra Orbán nem akart sok szót vesztegetni, csak annyit mondott, hogy csúfosan leszerepelt a járványban, mert nem segítettek csak ártottak, fogalmazott a kormányfő.

Ez több, mint hiba

– mondta. Orbán Viktor szerint a baloldalra nem lehet számítani.

Az oltásban jól állunk, de az együttérzésnek kell az elsőnek maradnia

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar oltási adatokkal kapcsolatban elmondta: a verseny tétje az emberélet, és nem is sikerült mindenkiét megmenteni. Komoly veszteségeink vannak, így miközben arról beszélünk, hogy az oltásban jól állunk, az együttérzésnek kell az elsőnek maradnia.

A kormányfő nemrég találkozott Karikó Katalin biológussal, az mRNS vakcinák egyik kifejlesztőjével. A miniszterelnök szerint az ő fejlesztése is egy nagy magyar teljesítmény, amire minden magyar büszke lehet. A professzor asszony mindent tud a járványról és a járvány kivédéséről, ami biztonságot ad, hiszen van kit felhívni tanácsér, tette hozzá Orbán Viktor.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik