Belföld

Újabb fideszes polgármester követeli, hogy vonják vissza az önkormányzati lakásokról szóló törvényjavaslatot

Az elmúlt két napban több levelet írtam annak érdekében, hogy a Parlamentnek kedd este benyújtott T/16223. számú a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló törvénytervezetet (miszerint a bérlők rendkívül kedvezményesen vásárolhatnák meg bérleményüket) vonják vissza, vagy jelentősen módosítsák.

– írja Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere.

Balassagyarmaton az elmúlt évtizedben évente cirka 10-15millió forintot költöttünk 171 bérlakásunk karbantartására-felújítására. Ezek közül 31-et az elmúlt húsz évben vásároltunk vagy építettünk, és további 11 fecskelakást is kialakítottunk.

 

Nagy szükség lenne még több fecskelakásra és szolgálati lakásra, mert a mennyiség közelében sincs az igényeknek. A törvényjavaslatban jelzett rendkívül alacsony vételár (10-30%) az önkormányzatoknak súlyos vagyonvesztést jelentene, ami esetünkben egymilliárd forintra is rúghat.

 

Sajnos Magyarországon a kommunizmus bosszújaként előnytelen lakáshelyzet alakult ki, amely akadályozza a mobilitást, hiszen az angolszász országokkal szemben, ahol a lakásállomány döntő része bérlakás, nálunk pont fordítva, különösen fontos a magyaroknak a lakástulajdon megszerzése. Ugyanakkor az önkormányzatok számára a települések megtartó ereje és a szociális feszültségek enyhítése érdekében nagyon fontosak a fecske-, szociális és szakember-ellátást szolgáló lakások. Ezek ideális számán lehet vitatkozni, de a nulla mindenféleképp rossz álláspont.

 

Amennyiben például az Állami Adósságkezelő által átvett bedőlt devizahitelesek bérlakásaira, vagy határozatlan idejű bérleti joggal rendelkezőekre vonatkozna, maximum 50%-os kedvezménnyel járna, csak társasházban, ahol az önkormányzat nincs többségi tulajdonban, s az épület 1980 előtt épült, és 5 évig elidegenítési tilalom kerülne kikötésre, nos, akkor még helyes is lehet egy ilyen kötelező erejű törvény – de jelenleg a jogszabály tervezet oly sok helyen reparálandó, hogy legjobb lenne visszavonni.

– írja a posztban. Nem ő az első, aki kiakadt ezen a javaslaton, amivel elsősorban a várban lakást bérlő kormánybarát figurák járnának jól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik