Belföld koronavírus

Hűtlen kezelés gyanúja merült fel a 210 millióért vásárolt maszkgyártó gép ügyében

Hűtlen kezelés, valamint hanyag kezelés gyanúja merült fel a tavaly vásárolt kínai maszkgyártó gép ügyében, amit Orbán Viktor kormányfő április elején megtekintett a sátoraljaújhelyi börtönben – derült ki Hadházy Ákos csütörtöki Facebook-posztjából.

A berendezést a magyar kormány megbízásából eljáró gazdasági társaság körülbelül 210 millió forintért vásárolta meg, ugyanakkor az eset után két egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanebben az időszakban nagyjából ekkora, vagy ennél nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek az összegnek a töredékére rúgó árajánlatot kapott.

Hadházy Ákos az ügyben hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tett feljelentést, amit januárban a rendőrség elutasított. Az ügy azonban átkerült a a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), ugyanis ők nyomozhatnak költségvetési csalás miatt.

Az országgyűlési képviselő által közzétett NAV-levél szerint a költségvetési csalás miatt indított eljárást megszüntetik. Méghozzá különös indokra hivatkozva, mégpedig, hogy nem az állam, hanem egy állami szerv (az Állami Egészségügyi Ellátó Központ) vette meg a gépet, így nem költségvetési csalás, mert nem a költségvetésből, hanem egy állami szerv költségvetéséből fizették (amely közpénzből működik – a szerk.)

Ugyanakkor azt is közölte a NAV, hogy a nyomozás során hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanúja is felmerült, de az ilyen ügyeket a rendőrség vizsgálja, így az ügyet átették a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályára. Hadházy szerint ez arra utal, hogy a hatóságok forró krumpliként dobálják egymást közt az ügyet.

Külön érdekesség, hogy amikor a miniszterelnök látogatást tett a sátoraljaújhelyi börtönben azt állították, hogy a gép 2,8 millió maszkot képes legyártani egy hónapban, ám később kiderült, csupán ennek a töredékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik